Mortés tanca la porta a una consulta sobre el laboratori de Grifols

El cònsol major afirma que és “evident” que el ‘no’ del comú a la sol·licitud de la minoria “és el punt final”

'Render' de l'interior del centre de recerca en immunologia.GRIFOLS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“És evident que és el punt final.” D’aquesta manera va resumir ahir el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, la decisió del comú de no acceptar la sol·licitud perquè s’organitzi una consulta popular sobre el projecte de construcció d’un centre de recerca en immunologia als terrenys del Prat de la Farga, presentada fa unes setmanes pels consellers dels grups X’Ordino i Movem Ordino, Enric Dolsa i Jean-Michel Armengol, respectivament, i l’excandidat de terceravia a les dar­reres eleccions comunals, Jordi Balsa. Mortés va reiterar que el comú no té ni tan sols la facultat legal per tirar endavant una consulta sobre una proposta d’interès nacional com és el centre de recerca impulsat pel Govern i la farmacèutica catalana Grifols. El mandatari va recordar que el projecte “serà bo per a la parròquia”, ja que obre moltes possibilitats per diversificar l’economia en un sector, el biofarmacèutic, que no té presència al país.

D’altra banda, cal assenyalar que el Tribunal Constitucional ha tornat a desestimar la petició de Dolsa de suspendre el pacte de socis entre el Govern i Grifols per tirar endavant el centre de recerca, segons es desprèn de l’aute, publicat ahir al BOPA. El conseller comunal va presentar un recurs de súplica contra la decisió de l’Alt Tribunal del 20 de desembre passat per la inadmissió del recurs d’empara contra les decisions de la Batllia i del Tribunal Superior d’avalar l’acord entre l’executiu i l’empresa.

CORTONS

Després de més de vint anys va celebrar-se ahir la sessió tradicional dels arrendaments de terres de pastura comunals, que va comptar amb la presència dels ramaders d’Ordino. Cal Fijat peixerà el cortó de l’Hortell i Cal Cametes, el cortó de la coma de Varilles, per un valor simbòlic de 25 i 60 euros, però amb la voluntat de recuperar aquesta tradició. Hi va haver representació de cinc explotacions de la parròquia, totes de segona i tercera generació, amb Cal Saboyano, Ca l’Olibet i Cal Duedra.

Durant el consell va aprovar-se el pla de mobilitat per als treballadors del comú, en el qual es preveuen com a primeres accions la posada en marxa d’una aplicació per a aquelles persones disposades a compartir el vehicle o el teletreball. Així ho va avançar el conseller de Comunicació, Informàtica i Gestió i Desenvolupament Humà, Xavier Herver. El pla de mobilitat per als treballadors del comú dona compliment a l’article 37 de la Llei 21/2018, del 13 de setembre, d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic.

AMPLIACIÓ DE LA CONCESSIÓ DEL REFUGI DE SORTENY

El consell de comú va aprovar l’ampliació de la concessió del refugi guardat de Sorteny per un període de dos anys. La xifra equival al 20% del període de concessió. La mesura vol compensar l’adjudicatari per les pèrdues econòmiques derivades de la pandèmia. El període de concessió del refugi guardat de Sorteny és de deu anys, prorrogable dues vegades per períodes de cinc anys. Gràcies a l’ampliació aprovada ahir, per tant, el període total de concessió –si s’hi inclouen les dues pròrrogues– és de 22 anys. L’adjudicatari de la concessió és Saetde, la societat que gestiona Pas de la Casa-Grau Roig.

tracking