rEPORTATGE

Agermanament als Encants

Escaldes-Engordany va acollir ahir els Encants de Sant Antoni, on es van sortejar i subhastar lots de productes que van permetre recaptar 4.280 euros i que es destinaran a Càritas.

Antonio Vidal, durant la subhasta als Encants de Sant Antoni.escaldes-engordany

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa més de cent anys, els pagesos del poble van començar a subhastar productes que cultivaven a casa seva i, amb els beneficis, ajudaven els més necessitats. Un acte de solidaritat a la parròquia d’Escaldes-Engordany que, amb els anys, s’ha convertit en una tradició, els Encants de Sant Antoni. Així ho relatava ahir Antonio Vidal, que des de fa més de deu anys és el subhastador “oficial” –com deien alguns– dels tradicionals lots. “Avui dia les coses han canviat, però queda l’esperit de l’agermanament”, va explicar i, per això, any rere any l’omple de felicitat prendre part en un acte “de trobada de la gent i amb l’objectiu d’ajudar persones que ho necessiten”.

La plaça de l’església de Sant Pere Màrtir lluia plena de gent ahir al matí. Eren dos quarts de dotze quan els del poble es van reunir per participar en els Encants. Al mig de la plaça, envoltat dels veïns i veïnes, Vidal va dirigir la subhasta dels tradicionals lots de productes artesans derivats del porc, com llonganisses i bulls, coques masegades, de llardons, pots de mel i confitura. Lots que es van arribar a pagar a 400 euros. I és que, tal com va matisar Vidal, “no és quant val el lot, sinó per què es dona aquesta quantitat”.

A més a més, per segon any, es van sortejar lots entre aquells que havien comprat una butlleta, que tenia un preu de cinc euros. Una iniciativa que des del comú es va posar en marxa per “democratitzar” la tradició, segons va explicar la cònsol major de la parròquia, Rosa Gili. “Aquests darrers anys vèiem que hi havia una part de la població a qui li era difícil participar en aquestes condicions”, va argumentar, afegint que “els nous temps ens porten que tothom hi pugui participar, totes les butxaques”. En canvi, amb la fórmula mixta dels lots i la subhasta, la cònsol va compartir que “penso que permet fer persistir una cosa com aquesta que si no potser s’hauria anat morint, perquè la gent ja no veia bé el sistema de subhastes”.

En total, es van repartir 14 lots –la meitat sortejats i la meitat subhastats– que van permetre recaptar un total de 4.280 euros que el comú entregarà a Càritas parroquial, perquè ajudi els més necessitats. Una xifra que duplica la de l’any passat, quan l’acte es va celebrar en un format reduït per la pandèmia i que Gili va valorar positivament.

Esbart de Santa Anna

L'acte també va comptar amb coreografies de l’esbart Santa Anna, que va animar una festivitat plena de tradició. En cloure la subhasta i les actuacions, els assistents van poder fer un tast de pa amb tomàquet i embotits derivats del porc. Els Encants de Sant Antoni es van poder seguir també en streaming.

tracking