ensenyament superior

La fàbrica Reig acollirà les noves instal·lacions de la universitat

La propietat de l’edifici i la ministra d’Educació han signat el contracte de lloguer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La futura ampliació de la Universitat d’Andorra va fer un pas més ahir amb la formalització de la signatura de l’arrendament perquè l’antiga fàbrica Reig es converteixi en un espai més del centre universitari. L’edifici portarà el nom d’Òscar Ribas Reig en honor a l’excap de Govern, “i permetrà contribuir en la memòria d’un polític que va avançar-se als seus temps i va ajudar el país a evolucionar”, segons va compartir la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla.

Així mateix, els membres de la família van celebrar ahir que l’emblemàtic edifici de Sant Julià de Lòria es posi a disposició de la universitat i esdevingui un bé públic. “Durant molts anys la fàbrica havia donat feina a moltes famílies i ha col·laborat en l’economia de Sant Julià”, va destacar al Diari Òscar Ribas Duró, president de Reig Patrimonia. En canvi, els últims anys ha servit de magatzem familiar, en espera de trobar-li un ús adequat. “Pensàvem que havia de ser un edifici d’utilitat pública”, va posar en relleu Ribas. Així, seguint el tarannà de la família Reig de preservar la memòria històrica de la parròquia i d’aportar-hi valor, s’ha decidit posar la fàbrica a disposició de la universitat. “Estem encantats de poder ajudar la universitat i el poble”, va celebrar Ribas.

Segons va detallar, l’estructura de l’edifici s’ha mantingut en molt bon estat al llarg dels anys i l’únic que es farà seran treballs a l’interior que serviran per poder-hi habilitar, principalment, aules. De fet, Ribas va defensar que “és important mantenir l’estructura com a fàbrica, perquè tenim un punt reivindicatiu que volem que sigui un edifici industrial”, tot destacant que hi ha pocs immobles d’aquestes característiques al país que es puguin adaptar i donar-los un nou ús.

Els treballs de reforma de l’antiga fàbrica seran a càrrec del Govern i començaran en breu perquè el Consell ja va aprovar la Llei d’actuacions urgents en matèria de desenvolupament econòmic, d’habitatge i d’educació, que incloïa una partida de sis milions d’euros per al projecte. L’espai tindrà aules, despatxos i àrees multifuncionals destinades a la investigació i la recerca.

En concret, es tracta d’unes instal·lacions que alberguen una superfície de 2.870 metres quadrats. El contracte d’arrendament entre la propietat i la universitat estableix una durada de 35 anys prorrogables i el preu inicial del lloguer és de sis euros per metre quadrat. A més, l’acord fixa una carència de la renda del 100% en els dos primers anys i del 50% en el tercer exercici.

Durant la signatura del conveni, Vilarrubla va destacar que “feia falta una ampliació de les instal·lacions”, ja que el nombre d’estudiants de la universitat ha augmentat i el darrer curs va superar els 1.800 alumnes, un 15% per sobre de l’any anterior. Així, amb el conveni es dona resposta a una demanda que la universitat fa deu anys que fa al Govern. A l’acte d’ahir hi van assistir diversos membres de la família Reig, entre els quals destaca la propietària de la fàbrica, Marta Ribas. També hi va participar la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, el cap de Govern, Xavier Espot, i el rector de la universitat.

tracking