El comú podria amortitzar les obres del pont tibetà en 8 anys

Els diners generats durant el primer mig any de funcionament de l’atracció serviran per fer millores a la parròquia i cobrir caigudes d’ingressos

El pont tibetà de la Vall del Riu.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú de Canillo podria amortitzar la inversió necessària per construir i obrir al públic el pont tibetà de la Vall del Riu en un període d’entre set i vuit anys. Sempre, això sí, que l’atracció turística continués generant xifres de benefici net anual semblants a l’assolida el 2022 –és a dir, entre 600.000 i 700.000 euros– i que la totalitat d’aquests diners es destinessin a aquesta finalitat. El conjunt de partides corresponents a la inversió comunal en el pont tibetà ascendeix al voltant de 4,5 milions d’euros.

El cònsol major, Francesc Camp, va explicar, en declaracions al Diari, que els beneficis generats durant el primer mig any de funcionament del pont tibetà “en part serviran per fer millores i per cobrir altres partides del pressupost” per al 2023, que la majoria encara ha de presentar i sotmetre a votació al consell de comú. El màxim representant de la corporació va detallar que els ingressos derivats de l’explotació turística del pont “podran compensar la caiguda d’algunes partides importants” d’ingressos previstes en els comptes per a aquest any “que ja explicarem més endavant”.

EL PRESSUPOST, PER APROVAR

Canillo és l’únic comú que encara no ha aprovat el pressupost en sessió de consell de comú. En la roda de premsa de presentació dels resultats del pont tibetà, celebrada aquesta setmana, el cònsol major va anunciar que els comptes es presentaran a mitjan febrer, i va justificar el retard per la confluència de tres factors: l’increment de l’IPC, del 7,1% al tancament del 2022, que s’ha traduït en un augment de les despeses; la posada en marxa d’alguns projectes d’inversió que s’havien endarrerit arran de la pandèmia i, finalment i tal com va manifestar en declaracions al Diari, una caiguda imprevista d’ingressos. La voluntat de la corporació és buscar l’equilibri pressupostari amb l’objectiu que el comú no hagi de generar més endeutament per finançar-se, va remarcar Camp davant els mitjans de comunicació.

L’explotació turística del pont tibetà i el mirador del Roc del Quer van generar 660.477 euros de benefici net entre el juny de l’any passat, quan la infraestructura va inaugurar-se, i el novembre, quan va tancar arran del mal temps, segons les xifres que va presentar el cònsol major en roda de premsa. En total, les dues atraccions van ingressar 1.410.847 euros, 1.080.079 dels quals corresponen al pont tibetà i 330.768, al mirador. Pel que fa a les despeses, van pujar a 365.929 i 149.474 euros, que sumen 515.403 euros. Camp va assegurar que les xifres han superat amb escreix les expectatives del comú.

És impossible preveure amb exactitud si el pont tibetà serà capaç de generar les mateixes xifres d’ingressos i beneficis del 2022 els propers anys. Els resultats els determinarà la combinació de diversos factors. Un dels més importants serà la popularitat de l’atracció –el nombre de visitants caurà gaire quan hagi afluixat l’efecte novetat? El cost de les inversions que s’hi hagin de fer els propers anys per mantenir les instal·lacions en condicions segurament també pesarà.

El nombre d’entrades venudes en la primera meitat en què el pont va obrir va ser de 149.080. El 34,8% correspon al tiquet que només dona accés al pont, el 32,2% al del mirador i el 33% al paquet conjunt.

El 47,3% de la facturació va generar-la la venda del paquet, mentre que el 37,4% correspon als ingressos per la venda de l’entrada només per accedir al pont i el 15,3%, al mirador. En total, 101.108 persones van visitar el pont, mentre que el mirador va rebre 97.159 turistes.

CLAUS

1. El pont tibetà, amortitzat en set o vuit anys

La inversió del pont tibetà s’amortitzaria totalment en uns vuit anys si tots els beneficis dels propers exercicis es destinessin a aquesta finalitat.

2. Els ingressos, per cobrir altres partides

Una part dels ingressos comunals derivats de l’explotació del pont servirà per compensar la caiguda d’algunes partides importants del pressupost.

3. Els comptes, encara per aprovar

El pressupost de la corporació s’aprovarà a mitjan mes de febrer. La data s’ha retardat per la inflació i una caiguda imprevista d’ingressos.

tracking