Govern rehabilitarà el colomer de Rocafort, a la zona de Rocacorba

El comú construirà una passarel·la per a vianants sobre el Valira per accedir al monument, d’alt valor patrimonial

El colomer de Rocafort.SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià de Lòria i el Govern –representat per la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i el de Territori i Habitatge, Víctor Filloy– van signar ahir a la tarda un conveni que farà possible restaurar el colomer de Rocafort, ubicat a la zona de Rocacorba, i construir una passarel·la sobre el riu Valira perquè els vianants hi puguin accedir. Riva va apuntar en roda de premsa que la previsió és que els treballs de restauració, que finançarà l’executiu, començaran la primavera de l’any que ve. Riva, a més, va puntualitzar que les obres no s’iniciaran immediatament perquè “no és fàcil” trobar empreses especialitzades en tècniques de construcció tradicionals. L’estructura del colomer de Rocacorba està molt deteriorada. Tot i que va ser propietat de casa Huguet, avui l’edificació és de titularitat comunal.

La passarel·la per a vianants s’adjudicarà al desembre i, si es compleixen els terminis previstos pel comú, es començarà a construir al gener. Les obres, va explicar el cònsol major, Josep Majoral, tindran un cost “d’entre 300.000 i 350.000 euros”. Per la seva part, el Govern ha destinat un pressupost de 55.000 euros per a les primeres actuacions de contenció de l’edificació i per a la redacció del projecte de rehabilitació, que determinarà l’estimació final del cost de reconstruir el colomer. “El conveni ens permetrà revalorar el patrimoni de la parròquia”, va assenyalar el cònsol major.

La reconstrucció del colomer de Rocafort té com a objectiu preservar un exemple representatiu del tipus de colomer que en el passat era habitual en pobles i masos a Andorra, difondre un discurs interpretatiu dels colomers de torre entre els ciutadans i divulgar-ne les característiques, funcions i significació, i donar a conèixer a les generacions futures uns elements patrimonials rellevants de la història de la vida quotidiana i de l’activitat econòmica del Principat en els segles precedents.

En declaracions a la premsa, els ministres i el cònsol van coincidir en la importància de la cooperació entre administracions per a la conservació del patrimoni cultural. “És un exemple de com podem col·laborar les administracions”, va afirmar Filloy. D’altra banda, Riva va remarcar la voluntat de Cultura per preservar el patrimoni del país: “Mantenim l’aposta per restaurar altres colomers.”

MÉS LOTS DE LLENYA

El comú ha ampliat fins a 20 el nombre total de lots d’un metre cúbic de llenya que els majors de 18 anys de la parròquia poden recollir gratuïtament en una zona boscosa marcada situada a la vora de la carretera la Rabassa. Fins ara la limitació de lots autoritzats era de cinc. Majoral va qualificar ahir en declaracions als mitjans d’èxit la proposta, que es va posar en marxa fa poc més d’un mes amb el format de prova pilot. El cònsol major ha revelat que els primers cinc lots van adjudicar-se en una setmana. En el projecte ha col·laborat Andorra Recerca + Innovació.

tracking