escaldes

El comú invertirà 311.000 euros per fer més eficient l'enllumenat públic

El ple del consell acorda substituir les lluminàries convencionals per led amb l’objectiu de reduir la despesa energètica

Una vista d'Escaldes amb la il·luminació nocturna.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Escaldes-Engordany invertirà aquest any 311.000 euros per renovar la xarxa d’enllumenat comunal. En el consell de comú celebrat ahir a la tarda el ple va acordar convocar un concurs per adquirir lluminàries per a diversos carrers i camins de la parròquia amb la finalitat de millorar l’eficiència energètica de la xarxa. Concretament, la corporació comprarà 540 lluminàries per a l’enllumenat públic, 100 lluminàries per a camins comunals i 100 pals rodons per a lluminàries. Aquesta inversió no implicarà un augment de l’endeutament del comú ni una reducció de la tresoreria, ja que es finançarà mitjançant la reducció d’altres partides.

El cònsol menor, Quim Dolsa, va revelar en la sessió que la xarxa d’enllumenat comunal està “bastant envellida”. A més, va assenyalar que renovar-la completament costaria al comú 850.000 euros. Dolsa va apuntar que la corporació assumirà l’any que ve la resta d’inversions que cal fer a la xarxa. El mandatari va afirmar que la substitució de l’enllumenat convencional per led permetrà millorar la qualitat de la xarxa. “Amb les noves lluminàries la intensitat de la il·luminació es podrà graduar. Els nous aparells es podran gestionar a distància”, va detallar el cònsol menor.

Dolsa va recordar que la situació de crisi energètica internacional, que pressiona els preus a l’alça, obliga les institucions públiques a reduir la factura energètica. Per la seva part, el conseller del grup de la minoria, el demòcrata Miquel Aleix, va celebrar que el comú hagi decidit avançar la renovació de l’enllumenat de la parròquia al final del 2022.

El consell de comú també va donar el vistiplau a l’execució pressupostària del tercer trimestre del 2022. A 30 de setembre, la corporació va registrar uns ingressos de 27,3 milions d’euros i unes despeses de 18,3 milions, fet que va permetre al comú d’assolir un superàvit de 8,9 milions.

Pel que fa a l’endeutament del comú, al tancament del tercer trimestre era de 6,5 milions d’euros, una xifra que equival a poc més del 22% de la mitjana d’ingressos de la corporació dels últims tres anys. En la sessió Dolsa va afirmar que, si aquest any el comú no s’endeuta més, tancarà el 2022 amb un endeutament de 2,9 milions d’euros, és a dir, menys del 10% de la mitjana d’ingressos dels darrers tres anys. El límit que estableix la Llei de finances comunals és del 200% d’aquesta mitjana.

Tot i que va admetre que la situació financera del comú és “envejable”, el conseller demòcrata Jordi Vilanova va demanar a Dolsa que es faci una projecció dels ingressos i les despeses futurs, sobretot tenint en compte, va recordar, que el 2023 “segurament” les despeses seran més altes ja que encara hi ha moltes inversions previstes per fer.

ADQUISICIÓ D'UN TERRENY A L'ACCÉS AL MADRIU

El comú comprarà un terreny de més de 2.000 metres quadrats situat just abans del pont de Sassanat, a la carretera de la Plana, per un import de 78.000 euros. La cònsol major, Rosa Gili, va explicar que la corporació ha decidit d’adquirir-lo perquè té “un preu molt raonable” i perquè permetrà preservar l’accés a la vall del Madriu-Perafita-Claror. La compra del terreny es finançarà amb part de la partida destinada en el pressupost a la reparació de l’edifici de Caldea, una inversió que ara no caldrà fer després de l’acord amb la societat que gestiona el termolúdic per a la construcció de l’hotel.

tracking