El conflicte pels deutes a la llar d'infants segueix actiu

Alguns pares s’han assessorat legalment i asseguren que, al cap de tres anys, la corporació ja no pot exigir res perquè “ha prescrit”

Inauguració de la guarderia de Canillo.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’intent del comú de Canillo de recuperar el cobrament de rebuts antics encara cueja. Una part dels afectats es manté ferm i es nega a acatar la reclamació de la corporació al·legant, en alguns casos, que el temps per fer la demanda ha prescrit i, en altres, que hi ha un error i que l’abonament es va fer en el seu moment encara que no consti al comú.

Bàsicament, es tracta de famílies d’exalumnes de l’escola bressol comunal que denuncien que el comú els reclama el pagament de quotes del 2019, perquè suposadament haurien quedat impagades. Una de les persones afectades explica que, després d’assessorar-se per un advocat, aquest els ha comentat que, després de tres anys, un comú no pot reclamar quotes ni serveis que presumptament no s’haurien pagat en el seu dia, segons la versió que mantenen els responsables del comú de Canillo.

Aquest afer ha generat molt malestar, fins al punt que una de les mares s’ha reunit amb el raonador del ciutadà per exposar-li aquest conflicte amb la corporació del cònsol Francesc Camp. Tot i admetre que Marc Vila no es va pronunciar sobre l’afer, sí que va demanar el nom i els telèfons dels canillencs que mantenen el litigi amb l’administració local, i des del col·lectiu es confia que una intermediació del raonador permeti aclarir i posar fi a la disputa.

Els afectats reconeixen que una part ha acabat “sucumbint a les pressions” del comú, com per exemple “no poder comprar el forfet d’esquí si hi ha deutes pendents, per això alguns pares han acabat pagant el que se’ls reclamava”, explica una de les afectades.

Hi ha altres queixes menors contra el comú. Per exemple, expressen el seu malestar perquè l’esplai d’estiu s’ha hagut de pagar en una sola quota en comptes de fer-ho mensualment. Aquest grup de pares sosté que la problemàtica, que es remunta al 2019, va ser a causa del canvi en el sistema informàtic i que es va deixar de generar alguns rebuts. Per això mantenen que, encara que l’impagament “sigui real, ha prescrit i el comú no pot exigir res”. Recorden que hi ha casos que s’han pogut acreditar que s’havia pagat l’escola bressol. Fins i tot hi ha famílies que indiquen que se’ls reclama imports corresponents de dates en què el seu fill ja no estava inscrit a la llar d’infants de la parròquia. En tots els casos, les famílies denuncien que se’ls reclami el pagament de factures de fa tres anys. La quota completa de l’escola bressol comunal és d’uns 350 euros mensuals. Segons van explicar les fonts al Diari, els imports que el comú demana tres anys més tard pugen fins a 1.000 euros en els pitjors dels casos. Les mateixes fonts afirmen que algunes famílies han efectuat els pagaments per “por de represàlies”, mentre destaquen les dificultats de moltes famílies per afrontar aquests pagaments tres anys més tard, en un moment en què no els tenien previstos.

tracking