El comú destina 360.000 euros al local adjudicat a les entitats

Als poc menys de 300.000 euros que va costar la reforma cal afegir-hi uns 50.000 euros per un any i mig de lloguer de l’espai i uns 14.000 per l’enderroc

L'edifici les Columnes d'Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d’Andorra la Vella ja ha destinat més de 360.000 euros de diners públics per fer possible que una part de l’edifici de les Columnes, situat a l’avinguda Tarragona de la capital, aculli properament els despatxos de diverses associacions de la parròquia. Després d’analitzar les demandes presentades, el comú ja té pràcticament tancada la llista d’entitats que hi tindran la seu. “D’aquí a poc s’acabarà de decidir. Mantenim el contacte amb totes”, va explicar el Diari el cònsol menor d’Andorra la Vella.

La inversió total del comú en el projecte –360.636,84 euros, exactament– és el resultat de sumar l’import de les obres de reforma del local, el dels treballs d’enderroc de l’interior de l’immoble i el del lloguer del local, que va començar a pagar-se a partir de la segona meitat del maig del 2021. Segons els documents oficials del comú publicats al BOPA i al web de la corporació, per la reforma del local el comú va pagar 296.878,96 euros; per l’enderroc, 13.917,88 euros i, pels primers 17 mesos i mig de lloguer –el contracte va signar-se el 17 de maig de l’any passat–, 49.840 euros.

REPENSAR EL PROJECTE

Segons van detallar fonts comunals, la raó que explica que el contracte de lloguer del local se signés molt abans de la posada en marxa de les instal·lacions és que, al llarg d’aquest període, s’ha modificat el projecte de reforma dels espais per transformar-los en despatxos. L’objectiu d’aquest ajustament de l’obra era rebaixar costos davant la perspectiva que l’encariment dels materials pogués encarir el preu final dels treballs. La intervenció que s’hi ha fet és, fonamentalment, reparcel·lar el local en diferents despatxos, que se cediran de franc a les entitats seleccionades d’aquí a poques setmanes. Alguns dels candidats que s’hi podrien allotjar són l’Associació de Dones i Assandca, entre altres.

El criteri principal que ha tingut en compte el comú per adjudicar els despatxos a les associacions és, segons van detallar fonts de la corporació, la permanència al local, el fet de donar servei al ciutadà durant tot el dia o no. Per a les entitats que no donin servei permanent al despatx, és a dir, només unes hores al dia o uns dies a la setmana, el comú està treballant en un calendari d’ús de l’equipament per poder encabir-hi el màxim d’associacions.

L’ús que el comú pretenia donar al local reformat de les Columnes, així com el cost del projecte per a la corporació són qüestions que han motivat preguntes del grup de la minoria a la majoria en diverses sessions de consell de comú. Concretament, en un d’aquests plens un dels punts sobre els quals la minoria va demanar que s’ampliés la informació era l’import que s’havia pagat a la propietat del local en concepte de lloguer.

CLAUS

1. Els criteris per acollir les associacions

L’aspecte que el comú ha valorat més per cedir un despatx de les Columnes és si l’entitat donarà servei als ciutadans durant tot el dia o no.

2. Els costos que ha tingut fins ara el projecte

La corporació ha pagat fins ara 296.878,96 euros per la reforma de l’espai, 13.917,88 euros per un enderroc i 49.840 euros per un any i mig de lloguer.

3. Calendari d’ús de l’equipament comunal

El comú treballa en un calendari d’ús per poder encabir al local també les entitats que no ofereixin un servei permanent al despatx.

2.848

EUROS. Aquest és l’import, sense incloure-hi l’IGI ni les despeses de calefacció i aigua, que el comú d’Andorra la Vella paga pel lloguer del local a la família propietària. El contracte d’arrendament de l’immoble es va signar el 17 de maig del 2021 per a un període de 5 anys. El local ocupa la planta baixa de l’edifici les Columnes, situat a l’avinguda Tarragona d’Andorra la Vella, número 58-70, que s’ha habilitat per ubicar-hi els despatxos de diverses entitats socials del país.

tracking