L'Enfira't arrenca amb unes setanta parades

L’esdeveniment arrenca amb una setantena de parades obertes i més de 12.000 metres quadrats de superfície expositiva

La cònsol d'Encamp, Laura Mas; el cap de Govern, Xavier Espot, i altres autoritats van visitar ahir l'Enfira't.COMÚ D'ENCAMP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La fira multisectorial d’Encamp, l’Enfira’t, que s’allargarà fins avui al vespre, va arrencar ahir a les deu del matí amb una setantena de parades obertes i més de 12.000 metres quadrats de superfície per als expositors. La cònsol major encampadana, Laura Mas, que va visitar la fira acompanyada del cap de Govern, Xavier Espot, va mostrar-se convençuda que l’esdeveniment donarà un nou impuls al comerç de la parròquia. “Enfira’t és un punt de trobada comercial, un aparador, un cap de setmana festiu, de molta participació, de sortir al carrer i, sobretot, de fer poble. Encamp el segle passat ja tenia fira, i precisament, era l’endemà de Meritxell. Crec que no hem pogut escollir millor data per recuperar el nostre passat comercial i actualitzar-lo a les necessitats d’avui”, va destacar Mas després de tallar la cinta inaugural de la fira.

Els expositors estan distribuïts en sis espais: el carrer nou Prat de l’Areny, el passeig de l’Alguer, la sala de festes i de congressos del Complex Esportiu i Sociocultural, el pati de l’escola francesa, la plaça dels Arínsols i l’aparcament de Prat de l’Areny. El conseller de Turisme i Reactivació Econòmica, Nino Marot, va agrair “la predisposició” de la setantena “d’empreses, entitats i associacions per participar en aquest primer Enfira’t” i va animar tothom a conèixer-les.

JOCS DE GRUISTES

Una de les activitats més destacades del programa de l’Enfira’t és el concurs d’operadors de grua de construcció de tipus torre, el primer d’aquesta índole que se celebra a Andorra. Les proves, que van començar ahir a la tarda, consisteixen a manipular, mitjançant el comandament a distància de la grua, un bloc de ciment d’una tona de pes per fer caure les pilotes de tenis que l’empresa organitzadora de la prova de precisió, l’andorrana Euro Grues, va posar a la punta d’un conjunt de cons. Les proves es cronometren. Els qui aixafen un con reben una pena-lització de 10 segons. Els qui el tomben completament, una de 30. L’objectiu del concurs és, segons va explicar ahir al Diari el gerent de l’empresa, Xavi Luque, descobrir els gruistes més precisos, ràpids i hàbils del Principat. Els participants operen la grua torre que dona servei a la constructora que treballa en les obres del nou parc de l’Ossa i que ha estat subministrada per Euro Grues. Els gruistes que participen en el concurs han hagut de demostrar, com a mínim, un any d’experiència. La prova continuarà avui al matí i a la tarda es farà l’entrega de premis. Euro Grues, especialitzada en el lloguer de grues per a obres, té presència en diversos països d’Europa i al Senegal, a l’Àfrica occidental. “Hem organitzat concursos com aquest en gairebé tots els països on treballem. A l’Àfrica tenen molt èxit. Els agrada l’espectacle”, va explicar Luque. Trobar professionals especialitzats en la conducció de grues no és fàcil, assegura. “No hi ha una formació per a aquest tipus de perfil. La majoria de treballadors que fan de gruistes n’han après a l’obra. A més, no hi ha una legislació que obligui el sector a formar bé els treballadors”, lamenta Luque. La feina de gruista, recorda, és “d’una gran responsabilitat, encara més en un país estret, en què les maniobres són delicades”. Si a tot això hi afegim la pressió de les constructores per reduir costos, “hi ha molts gruistes que s’acaben cremant” i deixen la feina. Actualment, al Principat el nombre de gruistes professionals pot comptar-se amb els dits d’una mà.

Alguns dels participants en el concurs de gruistes, en una demostració per al Diari.

tracking