Queixes per les destrosses dels porcs senglars en els horts

Josep Maria Cabanes assegura que la situació és crítica i que, segons els caçadors, la població ha proliferat aquest estiu

Un porc senglar que va ser trobat mort al riu, prop de Prat del Roure.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La població de porcs senglars del país no està quantificada en xifres, però no són pocs els residents que darrerament han manifestat el seu malestar per la presència d’aquests animals, cada vegada més a prop de les seves vivendes. Un veí de Sant Julià va denunciar fa pocs dies a través de les xarxes socials que un d’aquests animals havia creuat el límit de la seva residència i, en sentir-se amenaçat, havia mossegat el seu gos i li va provocar ferides visibles. En aquest sentit, més enllà d’alguns ciutadans que també asseguren haver-se sentit intimidats per aquests mamífers durant passejades o excursions a la muntanya, el col·lectiu dels ramaders i agricultors és un dels que està patint més les seves accions. En relació amb aquest tema, Carles Verdaguer, propietari de la vinya Mas Ferrer de Sant Julià, assegurava aquest divendres que aquests animals “han perdut el respecte i la vergonya” i que, en el seu cas, no hi ha any que no detecti alguna destrossa al seu terreny feta per ells. “Quan arriba aquest temps, els senglars venen i es mengen el raïm”, denunciava. Verdaguer explicava que, davant d’aquesta situació, es troba que cada cert temps ha de demanar permisos de caça. “Jo he de demanar la batuda i també buscar algun caçador que vingui a ferla” relatava, Verdaguer.

Per la seva banda, Josep Maria Cabanes, president de la Federació de Caça i Pesca d’Andorra, assegurava, amb relació a la població de porcs senglars del país, que “la situació actual és crítica” i que aquests animals es troben cada nit a les muntanyes arrencant vegetació i destrossant cultius. “La muntanya de Setúria és un dels punts que ho pateix més”, assenyalava. Cabanes, en aquest sentit, destacava que aquest estiu els porcs senglars han criat fins a tal punt que els caçadors es troben femelles acompanyades de 12 o 13 cries. “El problema és que ho arranquen tot perquè tenen gana”, explicava. “Però molta herba està cremada i llavors mengen allò que troben”, afegia. Una de les possibles solucions, segons Cabanes, hauria de passar per “intensificar les batudes i els tirs nocturns”. La propera batuda, en aquest sentit, el proper període de caça començarà el 12 d’octubre i serà vigent fins al març.Segons el recompte del cos de banders, des de principis d’any s’han registrat 76 denúncies referents a porcs senglars per danys en agricultura, s’han comptabilitzat 104 autoritzacions de tir i s’han abatut 77 porcs. “No és una dada molt diferent a altres anys”, assegurava el cap d’unitat de banders Ferran Teixidó, que detallava que el cos té uns procediments establerts davant d’aquest tipus de denúncies. “Primer ens atansem al lloc per fer una verificació de danys i llavors autoritzem un caçador per a realitzar els tirs de regulació”, apuntava.

MESURES DE CONTROL A CATALUNYA

A Catalunya, la població de senglars supera els 200.000 animals, el doble que fa vint anys. Dues terceres parts es troben concentrades en diferents punts de les comarques gironines, segons va informar un mitjà català. Les afectacions són greus, amb pèrdues de fins al 15% de la collita. Aquest agost la Unió de Pagesos va demanar mesures urgents perquè, diuen, en alguns punts s'està superant el llindar d'animals per quilòmetre quadrat. Per altra banda, el 2021 hi va haver 4.900 accidents a causa de topades amb senglars.

tracking