entesa entre comuns

Marsol i Gili eviten la via judicial per la vall del Madriu

Les dues cònsols pacten modificacions en l’ordinació aprovada per Escaldes i una de nova per a la zona de gestió conjunta

Marsol i Gili durant la roda de premsa d'ahir.M. R. P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Roda de premsa conjunta i entre somriures ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Conxita Marsol, cònsol major de la capital, i Rosa Gili, la seva homòloga al comú d’Escaldes-Engordany, anunciaven un acord per desencallar “els malentesos” de les últimes setmanes vinculats a la Vall del Madriu-Perafita-Claror que van portar el comú de la capital a entrar en requeriment que podia fer que l’accés rodat a la vall acabés arribant al Tribunal Constitucional. “Que estiguem aquí és una cosa realment positiva, el que ha passat és fruit de malentesos i estem aquí perquè quedi clar que no hi ha cap tipus de problema entre els dos comuns”, explicava Gili, just abans d’anunciar que Escaldes clarificarà que l’ordinació aprovada el 8 de juny passat, en la qual es prohibia l’accés rodat a la seva zona de la Vall del Madriu, fa referència “exclusivament” a la zona gestionada únicament pel seu comú. “Vàrem percebre que el nostre text podia obrir la porta a males interpretacions; quan la cònsol major de la capital ens va comentar que estarien més còmodes amb algunes modificacions vàrem obrir la porta”, va remarcar Gili.

A més de fer explícita aquesta referència a la zona de gestió única en el text, es deixa clar entre les excepcions per les quals sí que es podrà accedir amb vehicle rodat a aquesta zona que també s’inclouen “els vehícles adscrits al comú d’Andorra la Vella”, sempre “sota autorització prèvia”. “Amb això Andorra la Vella entén que es compleix el conveni del 1988 i que no hi ha cap problema”, va sentenciar Marsol donant per tancada la polèmica i arxivant la via del TC. D’altra banda, l’acord entre els dos comuns també farà que els dos ens aprovin la setmana vinent una ordinació per a la zona de gestió conjunta. “Perquè no quedi cap dubte de la nostra intenció fem una ordinació per a la zona d’administració conjunta que farà que no es pugui circular amb vehicle de motor”, va explicar la cònsol major de la capital.

Divisió de la parròquia

D’altra banda, les dues màximes responsables del comú d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany també van anunciar la creació d’una comissió perquè els límits de les zones de gestió única passin a ser també límits de les respectives parròquies. “És un pas important que els dos comuns entenguin aquesta divisió després de 34 anys”, defensava Marsol, qui va fer la proposta ara fa unes setmanes. “En aquell moment es va fer el més fàcil, que era la divisió urbana i potser no era tan necessari com avui en dia dividir aquesta zona; tot evoluciona i crec que és bo per als dos comuns”, va afirmar Gili. Una divisió que a priori “no hauria de portar debat perquè els documents intercanviats són clars”, més enllà “de serrells tècnics”, segons van assegurar les dues cònsols que van descartar abordar la situació de la zona de gestió conjunta: “Hem d’anar pas a pas, però després de 34 anys ara costaria d’entendre que es canviés”, va defensar Marsol.

GILI VOL MÉS DIÀLEG AMB ELS CÒNSOLS

Pel que fa a la situació amb la resta de parròquies, Rosa Gili va assegurar que “és un tema a part”, tot i que sí que va demanar que “ha d’haver-hi converses perquè les formes se’n van anar de mare; avui demostrem que la gent parlant s’entén”, va dir la cònsol d’Escaldes en relació amb l’acord amb la capital. Gili també va demanar que es deixin d’usar “intermediaris” per abordar la problemàtica del Madriu, perquè “no és el mateix que un pugui explicar una cosa cara a cara”.

tracking