Els ramaders celebren l'inici de les pastures d'estiu a la coma de Setúria

La vaquera de la parròquia, Rosa Tomàs Vidal, celebra quatre dècades d’ofici

Vidal, Espot i Xavier Coma, de l'ARPA.GOVERN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els ramaders de la Massana van celebrar ahir al migdia la benedicció de les guardes comunes, una tradició que marca l’inici de les pastures d’estiu a les zones d’alta muntanya. Uns 350 caps de bestiar boví i equí i unes 600 ovelles, segons va detallar el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sergi Gueimonde, passaran els mesos més calorosos de l’any paixent a la coma de Setúria. Les pastures d’aquesta vall d’alta muntanya, situada a uns 1.700 metres sobre el nivell del mar, estan reservades als ramaders de la parròquia, mentre que els ramaders forans porten el seu bestiar a Pla de l’Estany, Fonts, Percanela, Comapedrosa i Comallemple.

Gueimonde va demanar als excursionistes que visitin els paratges naturals de la parròquia “respecte” pels animals que peixen a l’estiu a les muntanyes. “Cal mantenir la distància amb el bestiar, portar els gossos lligats i, en general, evitar alterar-los”, va recalcar. El conseller també va voler posar en valor la tasca dels ramaders de la parròquia per mantenir viu el sector. En aquests moments a la Massana hi ha nou cases que es dediquen a la ramaderia, cinc de les quals han portat el seu bestiar a Setúria aquest estiu.

Un centenar de persones han participat en la festa que, com sempre, va començar amb la tradicional benedicció a càrrec del mossèn. Tot seguit, autoritats comunals i nacionals van compartir un dinar amb els ramaders al restaurant del coll de la Botella. La protagonista de la jornada va ser la vaquera de la Massana, Rosa Tomàs Vidal, que fa 40 anys que treballa en l’ofici.

El cap de Govern, Xavier Espot, va recordar que l’executiu treballa en un projecte de llei en matèria d’agricultura, actualment a tràmit parlamentari al Consell General, per ajudar a diversificar el sector i aportar-hi les palanques necessàries per garantir el relleu generacional. Espot va assegurar que si es vol mantenir el patrimoni natural “degudament cuidat” és necessari “potenciar el sector primari del país, per conservar el que tenim i fer-lo créixer”.

tracking