El comú crearà zones verdes per afavorir la rotació de vehicles

Els preu és de 0,20 euros per cada 15 minuts a partir de la segona mitja hora, amb una tarifa de 0,30 euros per al primer quart i de 0,25 per al segon

Parqímetre en un carrer d'Andorra.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú de la Massana establirà zones verdes “per evitar la permanència de vehicles que impedeixen la rotació”, segons va explicar ahir al matí en sessió de consell de comú la cònsol major, Olga Molné. L’estacionament en aquestes places tindrà un cost de 0,30 euros per a la primera franja de 14 minuts, de 0,25 euros a partir de 15 minuts i fins a 30 minuts i de 0,20 euros per fracció de 15 minuts a partir de la segona mitja hora. Les tarifes s’han fixat mitjançant una modificació de l’ordinació tributària. Els canvis van aprovar-se ahir en consell de comú i entraran en vigor un cop s’hagin publicat al BOPA dimecres de la setmana vinent.

D’altra banda, la cònsol menor, Eva Sansa, va exposar diverses mesures per reordenar les zones d’aparcament als pobles de la parròquia. La primera d’aquestes accions és el lloguer d’un terreny als Brecals de Sispony per construir-hi un aparcament horitzontal de 18 places. L’obra encara s’ha de fer, però Sansa va assegurar que la proposta ha estat tan ben rebuda entre els veïns que “ja s’han registrat 14 demandes d’abonament mensual”. La segona de les accions és la compra, per part del comú, d’un terreny situat al costat de l’aparcament horitzontal del Mas de Ribafeta, a Arinsal, per habilitar-lo com a zona d’estacionament “al més aviat possible”. La corporació va prendre aquesta decisió arran de constatar que el volum de la demanda per aparcar-hi “és molt superior al nombre de places disponibles”. Finalment, la cònsol menor va destacar que l’aparcament horitzontal de Prats Sobirans, també a Arinsal, s’ha enquitranat per reordenar l’espai i poder-hi augmentar el nombre de places fins a 50.

Tarifes

La modificació de l’ordinació tributària aprovada ahir també dedica un article a fixar les tarifes dels aparcaments horitzontals dels Brecals, el Mas de Ribafeta i Prats Sobirans. El preu de l’abonament mensual serà de 30 euros, mentre que per cada hora d’estacionament s’hauran de pagar 1,10 euros, si s’hi aparca el cotxe entre les vuit del matí i les onze de la nit, o bé 0,60 euros, durant l’altra meitat del dia. Els aparcaments horitzontals tindran la primera mitja hora gratuïta. En cas de pèrdua de tiquet, caldrà pagar una sanció de divuit euros.

Com que l’aparcament de Prats Sobirans dona servei sobretot als visitants al parc natural del Comapedrosa, el comú ha establert un preu fix de 20 euros per un període d’estacionament de 24 hores consecutives. Aquesta mesura beneficiarà els excursionistes que passen el dia a l’espai natural protegit. Per desincentivar que aquests visitants hi prolonguin l’estada, a partir de la 24a hora d’estacionament consecutiva “s’aplicaran les tarifes diürnes o nocturnes”, detalla el text de l’ordinació. Cal recordar que l’aparcament de Prats Sobirans tanca cada any entre els mesos de novembre i abril, ja que està situat en una zona d’alt risc d’allaus.

Servei a domicili

En el consell de comú d’ahir també va aprovar-se una modificació de l’ordinació de circulació de vianants i de vehicles per facilitar als restauradors que ofereixen el servei de repartiment de menjar ràpid a domicili entre les vuit del vespre i les dotze de la nit que puguin aparcar en zones de reserva d’estacionament. Per obtenir la llicència, els comerços de restauració hauran d’estar al corrent del pagament de l’impost de radicació d’activitats comercials, empresarials i professionals, segons estableix l’article 18.4 de l’ordinació. El document entrarà en vigor un cop s’hagi publicat dimecres vinent al BOPA.

RESULTAT POSITIU D'1,5 MILIONS EL PRIMER TRIMESTRE

En la sessió de consell de comú la cònsol major va informar que la corporació ha tancat el primer trimestre de l’any amb 1,5 milions de superàvit i que la previsió és arribar al desembre del 2022 amb un resultat positiu d’1,8 milions. L’endeutament de la corporació el 31 de març del 2022 era de 8,2 milions, una xifra que suposa poc menys del 50% de la mitjana d’ingressos dels darrers tres anys i, per tant, lluny del límit del 200% que fixa la Llei de finances comunals. Les despeses es van liquidar en un 16%, una xifra per sota de l’any 2021 arran de l’aportació extraordinària de tres milions que es va fer a EMAP per la pandèmia. Molné va mostrar-se satisfeta amb l’evolució del deute i, en general, amb la situació de les finances comunals.

LA CORPORACIÓ TREBALLA PER FER REALITAT UNA ALTERNATIVA AL DESVIAMENT VIARI

Molné va remarcar en la roda de premsa posterior al consell de comú que “alguna part del desviament s’hauria de fer per desencallar el trànsit rodat del centre”. La cònsol major va assenyalar que la intervenció més urgent en matèria de mobilitat i circulació que cal fer en aquest moment és “eixamplar i adequar els vials que van des del centre de la Massana fins al punt on hi podria haver el possible desviament”. Tot i això, la mandatària va recordar que ara com ara “no hi ha res definit” i va detallar que el futur de les infraestructures viàries a la vall del nord es tracta en reunions periòdiques amb el cap de Govern. Per la seva part, Sansa va afegir que el comú està estudiant “una alternativa al desviament” plantejat inicialment pel Govern. La cònsol menor no va voler afegir-hi més detalls perquè el projecte implica propietaris privats de ter­renys i les negociacions encara no s’han tancat.

tracking