El comú encarregarà un informe per resoldre el buit legal a la vall del Madriu

Cairat demana a la majoria que es derogui l’article 4.2 de l’ordinació d’accés rodat a l’espai natural per poder evitar infraccions

Un grup de ciclistes fent descens a la zona de Claror.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià de Lòria encarregarà un informe jurídic per determinar com s’ha de resoldre el buit legal que impedeix la protecció efectiva del territori lauredià a la vall del Madriu-Perafita-Claror. L’article 4.2 de l'ordinació que regula l’accés rodat a l’entorn natural de la parròquia inclou una excepció per a la zona protegida de la vall. Quan la norma va aprovar-se, el juliol del 2020, s’estava negociant l’ordinació del Madriu i la majoria comunal laurediana va preveure que aquest text ja regularia l’entrada a la zona declarada patrimoni cultural per la Unesco. El bloqueig per part d’Escaldes-Engordany de la normativa conjunta per al Madriu provoca el buit legal a Sant Julià.

A la sessió de consell de comú que va tenir lloc ahir al matí el cònsol major lauredià, Josep Majoral, va admetre que el control de l’accés a la vall des de la Rabassa no és prou efectiu i va plantejar la possibilitat de signar un conveni amb el cos d’ordre perquè hi faci tasques de vigilància. L’objectiu de posar en marxa les patrulles seria evitar que grups de ciclistes i motoristes s’hi desplacin i hi circulin sense respectar la normativa.

En el torn de precs i preguntes el conseller de la minoria Cerni Cairat va demanar que es faci un estudi de la capacitat de càrrega dels espais naturals, que es redacti una estratègia per millorar el control d’accessos als paratges, que es recullin en un inventari tots els camins de la parròquia i que se’n fixin els usos permesos i prohibits. Cairat també va exigir que es derogui l’article 4.2 de l’ordinació que regula l’accés rodat a l’entorn natural. Majoral va acceptar de treballar conjuntament per avançar en aquestes propostes.

Cairat va remarcar que no es tracta de prohibir, sinó de fer compatible l’activitat amb la conservació del territori: “La nostra voluntat és que al medi natural s’hi pugui fer de tot, però d’una manera regulada.” Majoral, per la seva banda, va assegurar que “ja s’està treballant per desenvolupar una mica més la regulació i protecció de la vall”.

MÉS

-Informe jurídic

El comú encarregarà un estudi jurídic per determinar els mecanismes per resoldre el buit legal que impedeix la protecció efectiva dels territoris lauredians al Madriu.

-Control poc efectiu

Majoral admet que el control de l’accés a la vall des de la Rabassa no és prou efectiu i es planteja demanar ajuda al cos d’ordre.

-Capacitat de càrrega

Cairat afirma que la regulació dels espais naturals s’ha de fonamentar en un estudi de la capacitat de càrrega del territori. El conseller de la minoria demana que es faci un inventari de camins.

-Col·laboració

Majoral es mostra disposat a treballar conjuntament amb la minoria per millorar la gestió de l’entorn natural de la parròquia.

tracking