Sant Julià de Lòria

Investigació d'un vídeo de descens en BTT al Port Negre

A les imatges, denunciades per Cairat, es veu un grup de ciclistes baixant a gran velocitat per la tartera de la collada

Captura de pantalla del vídeo denunciat per Cairat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú investigarà si un vídeo de descens amb BTT gravat al Port Negre de Claror i publicat aquesta setmana a la plataforma YouTube infringeix la normativa vigent sobre accés rodat al medi natural. A les imatges, denunciades a les xarxes socials pel conseller de la minoria Cerni Cairat, es pot veure com un grup de ciclistes baixant a gran velocitat per la tartera de la collada.

Sant Julià de Lòria disposa, des del 22 de juliol del 2020, d’una ordinació que regula l’accés rodat, sigui o no motoritzat, al medi natural de la parròquia. L’article 6.2 del document estableix, entre altres condicions, que les motos de trial i les bicicletes només poden circular en un grup “sempre” inferior a quatre vehicles “pels camins inferiors als 2,5 metres d’amplada”, on no estigui “expressament prohibit” circular-hi. L’article 8 de l’ordinació també preveu que la velocitat màxima de qualsevol tipus de vehicle “sempre ha de ser inferior” a 20 quilòmetres per hora.

Tot i que el redactat de la normativa és clar, hi ha un punt del text que ara com ara genera un buit legal: l’article 4.2, que preveu una excepció en l’aplicació de la norma sobre “els terrenys declarats com a bé d’interès cultural en la classificació de paisatge cultural a la vall del Madriu-Perafita-Claror”. Segons explica en declaracions al Diari el cònsol major, Josep Majoral, aquesta excepció es va incloure en el text perquè fa dos anys “s’estava acabant de negociar l’ordinació reguladora de la vall del Madriu”. El text prohibeix l’accés rodat a l’espai protegit de manera general, però encara no ha entrat en vigor perquè requereix del vot a favor dels quatre comuns amb terrenys a la vall –Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany– i la cònsol major escaldenca, Rosa Gili, s’oposa a aprovar-la amb l’argument que sobrepassa els límits de l’ordenament jurídic.

Per evitar que aquest buit legal permeti que “continuï la degradació de l’entorn natural de la vall”, Cairat demana a la majoria que s’aprovi en consell de comú una derogació “temporal” de l’article 4.2 de l’ordinació de l’accés motoritzat i/o rodat al medi natural “fins que entri en vigor l’ordinació del Madriu”. Eliminar l’excepció prevista en l’article 4.2 permetria al comú aplicar la normativa a tots els espais naturals de la seva jurisdicció. “Tinc constància que vehicles de tota mena circulen a l’estiu per l’entorn protegit”, denuncia Cairat.

Majoral, per la seva part, assegura que el comú està estudiant com es pot regular l’accés rodat als terrenys del Madriu d’administració laurediana “sense que això suposi contradir el principi de gestió compartida” de la vall del Madriu-Perafita-Claror. “Podríem tirar pel dret, però va en contra de pla de gestió. No seríem aquí si la cònsol major d’Escaldes no bloquegés l’ordinació del Madriu”, afirma el màxim responsable de la corporació laurediana. La setmana passada, justament, Rosa Gili va sotmetre a votació en consell de comú una ordinació per regular l’accés rodat als terrenys d’administració única d’Escaldes al Madriu. La proposta, que va obtenir el suport de la minoria, va ser qualificada per Majoral d’acció “unilateral” que “buida de contingut” el principi de gestió compartida de la vall.

A part d’exigir la derogació temporal de l’article 4.2 de l’ordinació de l’accés motoritzat i/o rodat al medi natural, Cairat demana al comú i a Naturland que multipliquin els esforços per controlar l’entrada de vehicles als espais protegits de la vall a través de la zona de la Rabassa. El conseller de Desperta Laurèdia assenyala que la corporació comunal i l’empresa tenen els recursos i la cobertura legal per fer-ho. “No ens podem permetre que el patrimoni natural de la parròquia es malmeti any rere any”, alerta Cairat.

EL BUIT LEGAL

L’excepció

L’article 4.2 de l’ordinació reguladora de l’accés motoritzat i/o rodat al medi natural preveu una excepció per als terrenys protegits de la vall del Madriu.

Bloqueig

L’accés rodat als terrenys de Sant Julià de Lòria al Madriu s’hauria de regular mitjançant l’ordinació de la vall, bloquejada per Escaldes.

Solucions

Cairat proposa derogar l’article 4.2 de l’ordinació laurediana. Majoral treballa en una solució que no contradigui el principi de gestió compartida de la vall.

Captura de pantalla del vídeo denunciat per Cairat.

tracking