PATRIMONI

Encamp destina 10.000 euros a la restauració del Molí del Guillem

L’element patrimonial ha estat inaugurat aquesta tarda i ja és visitable per als turistes

Entrega a la família Guillem d'un pa de de sègol amb el símbol del molí i de Casa GuillemComú d'Encamp

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d'Encamp ha realitzat una intervenció derestauració i conservació, d’uns 10.000 euros, al Molí del Guillem, un element patrimonial de titularitat privada però cedit a la corporació encampadana des del 1993 per tal que torni a ser visitable per als turistes que descobreixen elTremat, segons informa l'ens comunal en un comunicat.El Molí del Guillem, el qual data aproximadament del segle XVI, és l’antic molí fariner propietat de Casa Guillem d’Encamp ubicat en un edifici d'arquitectura de muntanya i propulsat per energia hidràulica.

Així, a l'acte d'inauguració dels treballs d'aquesta tarda, hi ha assistit la cònsol major de la parròquia, Laura Mas, diversos consellers del comú,representants del Servei de Patrimoni del Govern i la família Guillem, propietària de l’edifici. En aquest sentit, l'acte ha consistit en una visitaguiada per part del coordinador de Patrimoni, Museus i Tradicions del comú encampadà, Robert Lizarte, qui ha explicat quines han estat les millores que s’han realitzat com per exemple el rodet que s'ha restaurat o el canal que s'ha netejat i assegurat amb una reixa a més de reparar petits desperfectes.Pel que fa a l’exterior s’ha soterrat l’hidrant, s’ha reconstruït la zona treballada amb pedra, s’ha anivellat i dignificat la mola i finalment s’ha restituït la teulada de lloses en la forma original.

Així mateix, Lizarte ha explicat que la construcció actual data del segle XVIII després de que "unes esllavissades que van baixar de la muntanya van malmetre el molí.En aquell moment, en lloc de tirar-lo a terra, van decidir aixecar-lo". Per la seva banda, Masha recordat que el Museu Casa Cristo rep cada prop de 3000 visitants que ara podran tornar a completar la visita amb l’accés a l’interior del molí, segons assenyala el comú. En aquest sentit, l'espai es podrà visitar dins de les Rutes Culturals de la parròquia d'Encamp fent reserva prèvia.

Durant l’acte i com a detall simbòlic la cònsol major ha fet entrega a la família Guillem d’un pa de de sègol amb el símbol del molí i de Casa Guillem, recordant el fet que el molí proporcionava a l’època, la farina necessària per a l’elaboració del pa dels veïns de la zona. Tots els assistents a l’acte han rebut un panet amb el mateix símbol per recordar l’esdeveniment.

tracking