Reportatge

Almesquera en perill

La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura va decidir el passat 9 de desembre classificar com en perill d’extinció la rata mesquera.

Una rata mesquera.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’almesquera o rata mesquera és una espècie endèmica d’Andorra. Ho és de tot el Pirineu i d’altres punts de la península Ibèrica ja que també es pot trobar a Portugal. Al Principat ja fa anys que es va declarar en perill d’extinció i ara ho ha fet la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN). Fins al 9 de desembre passat aquesta espècie de talp semiaquàtic estava classificada per la UICN com a vulnerable. Aquell dia va passar a ser classificada com en perill d’extinció. Si no es fa res per evitar-ho, el següent pas és que la rata mesquera passi a ser declarada com en perill crític i després considearada extinta a la natura.

Fa dos anys, el 2019, el Govern va realitzar un estudi sobre l’estat de conservació de l’almesquera al Principat en relació a la qualitat dels rius. La principal conclusió de l’estudi va ser que l’almesquera estava patint un decreixement molt important de les seves poblacions als rius andorrans. La possible extinció a la Valira del Nord, ja observada a l’estudi realitzat per Pere Aymerich l’any 2017, podria explicar-se per un possible efecte del constant creixement urbanístic.

Tal i com va passar a l’estudi realitzat el 2017, al del 2019 es van detectar dos zones clares de distribució de la rata mesquera. La prospecció d’excrements va resultar positiva a tots els trams del riu Madriu, i a un punt del riu d’Ós.

A l’estudi s’assenyalava que els paràmetres que semblen tenir una relació amb la presència de l’almesquera eren la disponibilitat de refugis, la llargada del riu, la distància a la primera infraestructura humana, la variació d’amplada, l’amplitud mitjana i la fondària màxima. A més, s’observava un rebuig als trams canalitzats i als que presenten captacions o discontinuïtats a una distància pròxima.

No se sabia al 2019 quantes almesqueres hi havia Andorra però la decisió de la UICN no deixa gaire lloc a l’esperança.

tracking