Només 2 dels 8 edificis inacabats han demanat reprendre les obres

El Govern va aprovar ahir una pròrroga de tres mesos demanada pels comuns abans que s’ordeni l’enderroc

La parròquia de Canillo té vuit edificis inacabats, però dos reprendran l'obra.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern va aprovar ahir la pròrroga de tres mesos demanada pels comuns en la passada reunió de cònsols perquè els promotors dels edificis inacabats que hi ha al país puguin entrar una llicència de construcció per a rehabilitar i finalitzar les obres. La proposta dels comuns va ser instada pel comú de Canillo, donat que era la parròquia en què més edificis d’aquests tipus queden sense que els promotors hagin mostrat la voluntat de reprendre les obres. En relació amb els edificis que resten inacabats a la parròquia de Canillo, el cònsol major, Francesc Camp, va informar que són vuit, dels quals només dos han entrat la demanda de llicència urbanística per procedir a la represa de les obres o, almenys, els tancaments, la coberta, les façanes i els acabats exteriors finalitzats. Francesc Camp va relatar que es tracta “d’edificis de vivenda, algun aparcament i local comercial, algun xalet, i un complex hoteler amb aparcament, però la majoria són edificis de construcció per habitatge”. El cònsol també va apuntar que es tracta d’una situació que s’estén en el temps i que no es una situació nova. “L’anterior comú ja tenia aquest problema sobre la taula i a Canillo l’arrosseguem des de l’anterior crisi de la bombolla immobiliària”

Així mateix, el cònsol major de Canillo va apuntar que en un principi la iniciativa era demanar una ampliació de sis mesos, però al veure que la resta de parròquies tenien menys incidència es va decidir finalment sol·licitar la de tres mesos. En aquest sentit, Camp va explicar que “sobre aquests edificis hi ha dos elements, el primer la pandèmia, perquè els promotors d’alguns edificis tenen també altres interessos econòmics a la parroquia i amb la pandèmia s’han vist afectats i no els han pogut tirar endavant”. En relació amb el segon element al qual feia referència el cònsol canillenc, es tracta del pla d’urbanisme, que “ens ha limitat molt i ha demanat molts esforços del personal del comú”, segons va indicar Camp.

Per la seva banda, el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va apuntar en relació amb la demanda dels comuns que “la pròrroga no canvia la voluntat de limitar els riscos i els impactes estètics que es puguin produir”. D’aquesta manera, la data límit del 14 de desembre es trasllada al 15 de març. Cal recordar que el Govern va fer una modificació del Reglament de construcció el mes de maig de 2020, que, entre d’altres aspectes, establia que passats dotze mesos des de la data de caducitat de la llicència urbanística, si l’edifici no compta amb els tancaments, la coberta, les façanes i els acabats exteriors finalitzats, el comú ha de requerir al titular de la llicència que enderroqui l’edificació”. Aquesta modificació hauria suposat que aquells edificis inacabats des d’un període anterior entressin directament en l’incompliment de la normativa. Per això, el mateix reglament preveia una pròrroga de 18 mesos per a les promocions que hi hagués dins d’aquesta casuística. El termini caducava dimarts vinent i per aquest motiu els comuns van demanar tres mesos més. Malgrat la pròrroga, si la llicència d’urbanisme tira endavant, els promotors tenen tres anys més des de la data de la seva aprovació per acabar les construccions previstes.

En darrer terme, cal recordar que si finalment s’ordena l’enderroc, aquest corre a càrrec del titular de la llicència. Si dins el termini fixat aquest no executa el que ordena el comú, ho farà el mateix comú.

tracking