Reportatge

Desmuntant Sud Radio

El Govern ha convocat el concurs de descontaminació i retirada de maquinària de l’antiga emissora. Uns treballs que requereixen protocols especials per la presència d’amiant.

L'interior de l'edifici situat al port d'Envalira, a 2.650 metres d'alçada.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sud Radio ha de reconvertir-se en el Centre Residencial en Alçada Medicoesportiu d’Andorra (CRAMEA). Un projecte que va quedar paralitzat pel litigi judicial impulsat per Saetde que al·legava que envaïa terrenys del domini esquiable del Pas de la Casa-Grau Roig però que té des de fa més d’un any l’aval per tirar endavant un cop el Constitucional va desestimar el darrer recurs interposat per la societat. Però Sud Radio primer ha de buidar-se i no és una tasca fàcil per la presència de materials “contaminants”. L’executiu ja va adjudicar uns primers treballs per tal d’identificar aquells elements que requerien una manipulació especial, que l’empresa Ambitecnia va realitzar fins a aquesta passada primavera. A partir d’aquest estudi, l’executiu ha convocat una nova licitació per tal de contrac-tar l’empresa o conjunt d’empreses que retirin de Sud Radio els objectes contaminants amb amiant, productes químics que també necessiten una gestió específica, així com la resta d’instal·lacions i materials de l’interior de l’edifici. Alguns, però, hauran de ser desmuntats per ser conservats.

L’executiu ha convocat el proper 3 de novembre les empreses interessades a participar en el concurs per tal que puguin veure in situ la feina que se’ls encomana. Les ofertes es poden presentar fins al dia 18. Malgrat la identificació prèvia d’Ambitecnia, l’adjudicatària encara haurà de fer una anàlisi de mostres d’oli d’una trentena de transformadors i condensadors per verificar si contenen PCB, un altre element tòxic, i també recollir mostres d’objectes sospitosos de contenir fibres d’amiant. Tots els objectes que continguin amiant hauran de ser transferits a un gestor de residus autoritzat, excepte que el ministeri de Cultura consideri que s’han de conservar pel seu valor històric. De fet, una de les condicions del plec de bases és que l’equip de treball incorpori un restaurador/conservador titulat per tractar aquests elements. El plec de bases estipula que una part d’aquesta relació d’objectes que ja ha estat definida quedarà a l’interior de Sud Radio. Pot ser que calgui una descontaminació, però. I en aquest cas s’habilitarà una sala al ministeri de Cultura, a les dependències d’Aixovall, per tal de dur a terme el procediment. Un espai confinat que haurà de complir la normativa per tal d’assegurat la salut dels treballadors –que hauran de dur a terme la feina amb equips de protecció específics i en jornades de 4 hores– i també les persones que es trobin fora d’aquesta àrea. Ara mateix, les dependències d’Aixovall ja conserven algunes caixes amb elments de l’antiga emissora que s’han de desamiantar. La durada dels treballs es preveu de quatre mesos un cop s’adjudiquin.

EL FUTUR DE L’EDIFICI

Sud Radio es va construir a principis de la dècada dels 60 del segle passat i es va inagurar el maig del 1964. L’emissora va funcionar fins al 6 de novembre del 1981. Trenta-cinc anys després, el 2016, se li buscava un nou ús amb la intenció que el nou edifici es convertís en un pol d’atracció per a esportistes que necessitessin entrenaments en alçada. El Govern el va declarar projecte d’interès nacional i l’adjudictària va ser Bomosa, que el mes de juny de l’any passat –un cop el Constitucional va rebutjar el darrer recurs de Saetde– manifestava la intenció de convertir el Cramea en un referent d’entrenament en alçada a nivell mundial. L’empresa no ha volgut tornar a pronunciar-se de nou sobre el projecte, que té un calendari d’execució previst de tres anys un cop comencin les obres, encara sense data d’inici.

tracking