Polèmica

Astrié es mostra “sorprès i decebut” pel 'no' de Gili a l'ordinació de la vall del Madriu

El cònsol menor de la capital lamenta que Escaldes plantegi dubtes sobre la regulació cinc mesos després de la presentació del document

Astrié es mostra “sorprès i decebut” pel 'no' de Gili a l'ordinació de la vall del Madriu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Sento una barreja de sorpresa i decepció.” Amb aquestes paraules el cònsol menor d’Andorra la vella, David Astrié, resum en declaracions al Diari la reacció a la notícia que el comú d’Escaldes-Engordany ajorna sine die l’aprovació de l’ordinació reguladora de la vall del Madriu-Perafita-Claror arran dels dubtes de naturalesa jurídica que ha detectat en el document.

Les quatre corporacions que integren la comissió de gestió de la vall –a part dels de les parròquies centrals, els d’Encamp i Sant Julià de Lòria– van presentar l’ordinació el 18 de maig, però el text no entrarà en vigor fins que no s’hagi aprovat en sessió de consell als quatre comuns. L’únic que no ho ha fet és el d’Escaldes-Engordany.

L’acord per impulsar una regulació comuna a les quatre parròquies sobre la vall es remunta al mandat comunal anterior i és el fruit de més de deu anys de negociacions. Segons explica Astrié, quan la cònsol major escaldenca, Rosa Gili, va entrar a casa comuna a final del 2019 va demanar “temps” als altres cònsols per poder estudiar bé l’ordinació abans de signar-la. “Vam mostrar-nos pedagògics amb ella per aclarir dubtes. Vam tenir en compte les esmenes que va proposar-nos i vam acceptar-ne moltes”, apunta Astrié.

El cònsol assegura que quan va presentar-se l’ordinació fa cinc mesos “hi havia un acord institucional dels quatre comuns de tirar-la endavant”. Ara, lamenta, és molt probable que no s’aprovi durant aquest mandat, un fet que podria tenir conseqüències per al reconeixement que té el paratge des de fa 17 anys de Patrimoni de la Humanitat en la categoria de paisatge cultural per la Unesco. “Si no som capaços d’engiponar un document que doni protecció a la vall, ja podem plegar”, afirma Astrié.

Per la seva part, Gili manté que cal resoldre les “contradiccions” i els “dubtes” sobre l’ordinació que assenyala l’informe jurídic encarregat pel comú abans d’aprovar-la. “Si el text no és clar, podria ser una font de problemes a tots els nivells de l’administració”, alerta Gili. La cònsol manté que l’ordinació no és clara sobre la legislació que caldrà aplicar a cada cas i assenyala que atorga massa poder a la comissió de gestió en detriment dels comuns. Gili, en qualsevol cas, recalca: “Els dubtes que tenim no tenen relació amb la qüestió de l’accés rodat. Sempre ens hi hem mostrat en contra.”

La consellera de la minoria Núria Barquín considera “normal” que Gili vulgui “mirar-se bé” l’ordinació abans de donar-hi el vist­iplau. Tot i això, afirma que l’equip de govern “ha tingut molt temps per estudiar-lo”. La consellera assegura que “provoca una mica de desconfiança” fer-se enrere a última hora “quan t’has compromès a tirar-lo endavant”.

Presentació, al maig, de l'ordinació reguladora de la vall del Madriu-Perafita-Claror.

tracking