Padrins amb risc de depressió a Sant Julià

Un estudi del programa Aptitude que ha avaluat 137 persones grans de la parròquia indica que el 42% podria patir la malaltia

Un moment de la presentació dels resultats del projecte Aptitude a Sant Julià.ANA/M.P

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El SAAS ha presentat avui els resultats d'una prova pilot del programa Aptitude que va realitzar aquest estiu a Sant Julià de Lòria en el marc de la quarta setmana de la gent gran.

Després d'avaluar 137 persones amb una edat mitjana de 77 anys -66 dones i 45 homes- els resultats mostren que un 42% de les persones presenta risc de depressió i un 3% alguna alteració cognitiva clara, mentre que un 20%"té risc de patir un detriment cognitiu", segons ha explicat Eva Heras, cap del servei d'Envelliment i Salut. A més, fins a un 12% de les persones mostren símptomes de fragilitat en l'àmbit funcional.

Entre els resultats obtinguts, Heras també ha assenyalat que un 59% de les persones d'edat avançada de la parròquia té problemes relacionats amb l'audició (hipoacúsia/sordera); un 17,5% presenta risc de malnutrició o desnutrició, i un 13% alteració visual no corregida. Davant d'aquestes situacions de fragilitat, la cap del servei d'Envelliment i Salut ha recordat la importància d'una detecció i rectificació precoç, ja que, per contra, "podem passar a una situació de dependència" i, en aquest punt, "ja no hi ha marxa enrere".

Un cop presentats els resultats, s'informarà a les persones fràgils de les passes a seguir juntament amb el seu metge de capçalera.

El programa Aptitude

L'objectiu del programa Aptitude és identificar les persones fràgils i donar-los eines perquè puguin retornar a un bon estat de salut."La prova pilot pretén això, amb eines validades científicament, fer una avaluació de la persona en tots els àmbits per poder-la informar i que torni a una situació de robustesa", ha indicat l'experta. A més a més, ha posat en relleu que el que busca el SAAS amb aquest programa és el benestar de les persones per "endarrerir al màxim les situacions de fragilitat i els anys de dependència" i que "no es tracta de posar anys a la vida sinó vida als anys".

Heras ha aprofitat la presentació per anunciar que, amb motiu del dia internacional de la gent gran aquest 1 d'octubre, aquelles persones que vulguin conèixer de més a prop el servei d'Envelliment i Salut es podran adreçar a la plaça de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell entre les 10 i les 12 hores.

tracking