normativa

Escaldes canviarà el pla urbanístic malgrat l'enuig dels veïns

L’ens assegura que respectarà l’opinió de qualsevol ciutadà de la parròquia

Escales del Falgueró Escaldes-EngordanyMireia Reynal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Escaldes s’ha pronunciat respecte a les queixes dels veïns en relació amb la reforma del POUP. “Respectem l’opinió de cada ciutadà, només faltaria, però reiterem i insistim que allò que proposem està pensat per posar les coses en consonància amb la normativa urbanística”, va fer saber Ferran Rabanaque, cap de gabinet dels cònsols.

Dimecres passat, alguns dels propietaris dels cinc edificis que quedaran fora de la normativa urbanística a causa de la modificació del pla d’ordinació de la parròquia van fer públic que presentaran batalla contra el comú per aquesta acció. L’origen d’aquestes al·legacions neix en el fet que aquest nou decret impedirà que els propietaris d’aquests edificis puguin dur-hi a terme obres majors. Concretament, quan es faci efectiu el decret no s’admetran obres de consolidació, ni d’augment de volum, ni de superfície, ni de canvi d’ús.

Pel que fa als motius dels canvis de l’ordinació, la CTU (comissió tècnica d’Urbanisme) del comú d’Escaldes-Engordany al·lega que va detectar que les escales Peces Caldes i també les escales del Falgueró no estaven qualificades com a vials. En aquest sentit, per poder complir amb la normativa seguint les normes del reglament d’urbanització s’han hagut de requalificar. És aquesta adaptació a la norma, doncs, el que ha acabat comportant que la comissió proposés alguns canvis en les alineacions de cinc edificis: els números 1 i 1b de l’avinguda del Pessebre, 19 de l’avinguda Copríncep De Gaulle, 20 i 22 de l’avinguda de les Escoles, 19 i 21 de l’avinguda Fiter i Rossell, i 15, 15b i 17. Un fet que no convenç els veïns, ja que argumenten que en el moment en què es van edificar aquestes construccions complien tots els permisos.

D’altra banda, des de l’ens s’argumenta que es vol augmentar la seguretat per als vianants i vehicles d’alguns punts viaris de la parròquia identificats i qualificats com a perillosos, seguint les recomanacions de Govern, apuntades a l’informe de Mobilitat. Per aquest motiu, també s’han marcat les alineacions de culs-de-sac en els quals, actualment, no és possible que hi pugui accedir un camió de bombers. Els aspectes de seguretat són imprescindibles i primordials.

RUTES AMB RUC ENMIG DE LA VALL DEL MADRIU

La vall del Madriu es podrà recórrer a partir d’ara caminant al costat d’un animal. Així ho va anunciar ahir el comú d’Escaldes, que ha creat el programa De ruta amb ruc. L’oferta es presenta com “una manera diferent de relacionar-se amb la natura i descobrir els entorns de muntanya de la parròquia”, va remarcar el comú. La proposta és que el ruc camini al costat de les persones “acompanyant-les i guiant-les per la vall del Madriu”, en especial les bordes de Ràmio, que el comú destaca que són un indret “amb diversitat de paisatges, parets de pedra seca, bordes, cabanes i ramats”. Els participants en aquestes rutes han de “conèixer el maneig dels rucs”, incideix el comú. Per això, abans de la sortida un grup de professionals farà una petita introducció a les persones que vulguin fer la ruta, que està adreçada a tots els públics. Les reserves per fer aquests recorreguts amb animal a l’espai protegit s’han de fer a l’oficina de Turisme d’Escaldes per telèfon o per correu electrònic.

tracking