Reportatge

Arrenca la Festa Major de la capital

la cònsol major fa una crida al civisme per garantir les mesures sanitàries. La mascareta és obligatòria a tots els actes, que no es podran allargar més enllà de dos quarts d’onze de la nit.

Concert de Carolina Durante.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cònsol major, Conxita Marsol, va donar ahir la benvinguda a la Festa Major d’enguany amb especial il·lusió. Una Festa Major “més esperada que mai”, segons va declarar des del balcó, acompanyada del cap de Govern, el cònsol menor, la síndica i el president de la Cambra Municipal de Viana do Castelo.

Aquest any, la Covid-19 no ha permès la fotografia habitual, sinó que va deixar la imatge dels consellers del comú escoltant el pregó des de la plaça Príncep Benlloch amb la resta de ciutadans, per tal de respectar les mesures sanitàries

A la plaça, que aquest any no estava plena de gom a gom, es respirava cert ambient festiu. Les ganes de recuperar la festivitat després d’un any en blanc van fer que, malgrat la situació sanitària, molta gent s’animés a atansar-s’hi per tal de recuperar l’esperit de Festa Major. Això sí, tothom amb la mascareta ben posada i mantenint la ja molt repetida “distància de seguretat”.

Marsol va celebrar poder tenir la Festa Major enguany, després del parèntesi de l’any passat. “No és la festa que voldríem ni la que us mereixeu”, va lamentar, tot i que va voler destacar l’esforç que han destinat per poder oferir un programa atractiu per a tots els públics.

La cònsol va voler dedicar la Festa Major als sectors que, durant la pandèmia, han estat a primera línia. Va adreçar unes paraules especials als sanitaris –a qui va reconèixer la seva gran labor–, però també al personal dels supermercats i establiments de primera necessitat, al de neteja, als agents de circulació i al cos policial per estar “al peu del canó malgrat la incertesa de la situació”. Unes paraules que van arrencar els aplaudiments de tots els assistents, que també van voler fer arribar el seu agraïment.

Conxita Marsol no va voler donar pas al pregoner sense abans fer una crida al civisme dels ciutadans, tot i que es va mostrar segura que tothom respectarà les mesures anti-Covid, perquè la població ja ha “demostrat el seu gran civisme”.

Enguany, el comú va convidar José Maria Costa, president de la Cambra Municipal de Viana do Castelo, una regió de l’Alto Minho, perquè fes el pregó que obre la Festa Major. Un convidat molt especial, en tant que un terç de la població portuguesa que resideix al Principat ho fa a Andorra la Vella.

Costa va assegurar que era tot un “honor i un privilegi” poder participar a la Festa Major d’Andorra la Vella. Per a Costa, les festes són una “celebració de la vida, de la nostra identitat cultural i del patrimoni”, i aquesta en concret “és una oportunitat d’aprofundir en aquest agermanament i cooperació”. Durant el pregó, Costa va aprofitar per convidar Marsol a les festes de Viana do Castelo, que se celebraran el 15 d’agost.

Cal recordar que, a totes les activitats organitzades durant aquesta Festa Major, la mascareta serà obligatòria. A més, els aforaments estaran limitats i tots els actes acabaran abans de les 22.30 hores.

LA DANSA DEL PREGÓ VOL SER UN SÍMBOL DE LA FESTA

L’Esbart d’Andorra la Vella va ballar, per segona vegada, la Dansa del pregó. Aquest coreografia es va representar per primer cop l’any 2019 i té l’objectiu d’esdevenir un acte tradicional que inauguri la Festa Major d’Andorra la Vella, juntament amb el repic de campanes i el pregó. El ball comença amb solemnitat, amb els moviments d’una parella, que representa el moment institucional del pregó. Després, la resta de dansaires s’uneixen a la parella per seguir amb el ball. La segona part de la coreografia significa la disbauxa, l’alegria i la unió del poble i va ser pensada per ser ballada juntament amb els assistents al pregó. Enguany, però, han repartit mocadors perquè la gent els fes ballar i poder mantenir la distància de seguretat.

L'Esbart d'Andorra la Vella va ballar la Dansa del pregó per segon any.

Ahir es va celebrar el concert de Carolina Durante.

José Maria Costa va llegir el pregó.

tracking