EQUIPAMENTS SOSTENIBLES

Andorra la Vella estrena la primera instal·lació hidroelèctrica del país

La microturbina genera electricitat aprofitant la xarxa d'aigua potable del dipòsit de les Escaubelles

El cònsol menor d'Andorra la Vella, David Astrié, acompanyat del tècnic Robert Rabasa, durant la presentacióComú ALV/Tony Lara

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra la Vella ha estrenat una microturbina o turbogenerador al dipòsit de les Escaubelles que, segons informa el comú, transforma la pressió de l'aigua en energia neta i de baix cost que s'injecta a la xarxa elèctrica. Aquesta instal·lació és la primera del país que genera energia aprofitant la xarxa d'aigua potable i estàinstal·lada a la canonada d’arribada de la xarxa de la Comella als dipòsits de les Escaubelles i genera electricitat aprofitant l’energia potencial i cinètica de l’aigua pel cabal i l’alta pressió. Segons el comunicat del comú, el cònsol menor, David Astrié, ha explicat que es tracta d’una nova instal·lació sostenible que ja genera electricitat a partir d’energia fotovoltaica provinent de plaques solars situades a la part alta de l’edifici administratiu comunal i alhora utilitza l’energia tèrmica de la xarxa de calor de FEDA produïda al Centre de Tractament de Residus. L’ens comunal afirma que l'energia produïda suposarà un estalvi anual en electricitat de 8.000 euros.

La producció de la instal·lació hidroelèctrica serà de 90.000 kWh anuals, una quantitat que podria abastir d’energia elèctrica l’Aparcament Centre Ciutat, de vuit pisos, durant dos anys. L’impacte en la petjada ecològica implica que es deixarien d’emetre a l’atmosfera 22,5 tones anuals de diòxid de carboni. La màquina ha tingut un cost total de 130.000 euros i té una capacitat de 4,3 milions de litres d'aigua.

tracking