Els comuns preveuen recaptar uns 300.000 euros amb la taxa canina

L’incentiu a la regularització del cens que suposa l’entrada en vigor de l’impost podria fer revisar les expectatives a la baixa

Els comuns preveuen recaptar uns 300.000 euros amb la taxa caninaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Amb les dades del cens caní actual a la mà, els quatre comuns que apliquen des d’aquest any la taxa de tinença de gossos –Ordino, la Massana, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria– preveuen ingressar anualment i en conjunt al voltant de 300.000 euros. Sempre que el nombre de gossos inscrits al registre no canviï, la capital és la parròquia que més diners recaptaria. Concretament, uns 185.000 euros. La seguirien la Massana, amb 47.050 euros, Sant Julià de Lòria, amb 43.950 euros i Ordino, amb 22.500 euros. Aquests imports són el resultat de multiplicar els gossos inscrits en el cens pel preu de la taxa, que és de 25 euros anuals a les quatre parròquies que l’impulsen.

Tot i que ara com ara els quatre comuns que apliquen la taxa treballen amb aquestes xifres, també alerten que amb tota seguretat les previsions s’hauran de revisar a la baixa en els propers anys. De fet, un dels objectius que pretén assolir l’impost és posar ordre en el cens caní. Eva Choy, cònsol menor d’Ordino, va puntualitzar en declaracions al Diari que els comuns que han impulsat l’aplicació de la taxa han comprovat que un gran nombre dels gossos inscrits en el cens tenen “una edat avançada”. Alguns, va apuntar la cònsol, fa més de 20 anys que són al cens i, per tant, “és molt probable que ja hagin mort”.

Choy es va mostrar convençuda que l’impost ajudarà a “posar al dia” el registre caní. D’una banda, perquè incentiva que els propietaris de gossos que han mort i encara estan inscrits als cens s’afanyin a notificar al comú que la seva mascota no és viva. De l’altra, perquè els qui tenen un gos i no l’apuntin al cens s’enfronten a una multa. Els agents de circulació, els banders i els policies estan facultats per notificar les sancions.

Per la seva part, el cònsol menor d’Andorra la Vella, David Astrié, va remarcar que la taxa “no té un afany recaptatori”. Astrié va explicar que els ingressos que generi l’impost es destinaran a millorar els espais i els serveis comunals destinats al benestar dels gossos, com ara els pipicans o la distribució de bosses per recollir els excrements.

ELS CANS PIGALL I ELS GOSSOS D'ATURA, EXEMPTS DE PAGAR EL TRIBUT

Cal recordar que l’ordinació que regula l’aplicació de la taxa, aprovada a finals de l’any passat, preveu diverses excepcions per a grups especials. La llei bonifica al 100% el pagament del tribut als gossos d’assistència i teràpia i als que utilitzen els agents de l’administració, com ara la policia, els bombers i els banders, en tasques de rescat. Tampoc no pagaran la taxa els propietaris de gossos d’atura, sempre que siguin ramaders i hagin registrat el bestiar. Un altre grup que n’estarà exempt són els gossos de caça guardats en nucli zoològic. Els majors de 65 anys que tinguin el primer gos i les persones amb discapacitat també tindran bonificat el pagament de la taxa en la seva totalitat.

tracking