Cultura popular

Les falles de la capital es faran en tres punts per evitar aglomeracions

L’organització de la festa i el comú acorden que la cremada es faci simultàniament a les places del Consell General, del Poble i Guillemó

Les falles de la capital es faran en tres punts per evitar aglomeracionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cremada de falles d’Andorra la Vella tornarà dimecres 23 de juny a dos quarts de dotze de la nit, després d’un any d’aturada arran de la pandèmia de Covid, plenament adaptada als protocols sanitaris. L’organització ha pactat amb el comú diversos canvis en el format de la festa amb l’objectiu d’evitar les grans concentracions de gent en un mateix punt de la ciutat.

Les falles també es recuperaran per Sant Joan a Encamp, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, i, després d’un quart de segle, a Canillo. A Ordino, les rodes de foc cremaran dilluns 28 de juny a la nit, per la revetlla de Sant Pere. La Massana és l’única parròquia que no participarà en la cremada.

Tot i que la cremada d’Andorra la Vella és l’única que ha hagut de modificar el traçat tradicional per ajustar-lo a les exigències del ministeri de Salut, les comissions que preparen des de l’abril la festa a cada parròquia han negociat amb el seu comú quines mesures caldrà aplicar per evitar els contagis. L’acord es va tancar a començament de juny. L’organització es mostra confiada que el Govern autoritzarà la proposta pactada amb les corporacions comunals, però admet que “tot pot canviar a última hora”.

ELS CANVIS

Així, si fins ara els fallaires de la capital iniciaven el recorregut a la placeta del Puial, i després de baixar pels carrers del barri antic desembocaven a la plaça Guillemó, on tenia lloc la cremada general i l’encesa de la foguera de Sant Joan, aquest any s’eliminarà el recorregut conegut i es faran tres cremades simultànies en tres places del centre històric, que tindran l’aforament limitat: la del Consell General, la del Poble i Guillemó. Amb aquesta solució, els fallaires i el comú volen evitar que la festa pugui esdevenir un focus de contagis a causa de la concentració de gent.

Albert Roig, membre de la taula nacional de falles de les valls d’Andorra, va detallar ahir al Diari com es desenvoluparà la festa. “Hi haurà entre una quinzena i una vintena de fallaires a cada plaça. Al voltant d’una petita foguera, faran rodar en grups de cinc o sis les falles fins que s’apaguin. Tot seguit, entrarà un altre grup, i així successivament fins que totes les falles s’hagin cremat”, va explicar.

Prop d’un centenar de fallaires participaran en la cremada d’Andorra la Vella d’aquest any. D’aquests, va apuntar Roig, una seixantena seran els que en argot fallaire s’anomenen “de foc”, és a dir, majors de 16 anys que faran rodar falles enceses, mentre que una quarantena seran “de llum” –portaran boles de llum que canvien de color–. En total, uns 200 fallaires participaran en la festa arreu del país.

Els protocols que les comissions comunals han pactat amb les corporacions preveuen la participació activa dels fallaires en l’aplicació de les mesures de seguretat. “Ajudarem els agents de circulació perquè no hi hagi aglomeracions en cap punt del recorregut”, va assegurar Roig.

CANILLO RECUPERA LA FESTA DESPRÉS D'UN QUART DE SEGLE GRÀCIES ALS JOVES

Canillo recuperarà aquest any la cremada de falles després de 25 anys gràcies a l’empenta del Punt Jove. La festa tindrà un format petit, ja que només s’hi faran rodar falles de llum i hi participarà un grup de cinc nois i noies de la parròquia. Roig va explicar ahir al Diari que la iniciativa té el suport i l’assessorament de fallaires veterans d’arreu del país i va mostrar-se esperançat que aquesta proposta serveixi per formar-hi en els propers anys “una bona base” de fallaires. D’altra banda, el membre de la taula nacional de falles va apuntar que el recorregut de la cremada a la resta de parròquies serà el mateix que el dels últims anys. A Encamp, es farà pels volts de la plaça dels Arínsols i l’edifici del comú. A Ordino, la festa començarà a la plaça Major, on aquest any l’Esbart Valls del Nord estrenarà una coreografia amb música inèdita. La festa s’acabarà a l’aparcament del Prat de Vilella. La cremada final es farà en aquest espai. A Escaldes-Engordany, els fallaires baixaran de la Font del Roc del Metge a la zona del Clot d’Emprivat per l’avinguda Carlemany.

tracking