El comú denuncia 39 apartaments turístics per no tenir llicència

El Govern n’ha sancionat de moment una desena amb multes de 3.000 euros

El comú denuncia 39 apartaments turístics per no tenir llicènciaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Canillo ha denunciat en l'últim any 39 pisos per exercir una activitat turística sense tenir la llicència pertinent. D'aquests, però, el Govern de moment només ha obert expedients sancionadors a una desena. És la xifra més significativa que es desprèn del registre d'apartaments turístics que té la corporació canillenca, que destaca que dels gairebé 40 domicilis denunciats, 11 s'han detectat en l'últim mes de gener.

Etiquetes:

L'increment substancial que ha patit la parròquia en els últims anys pel que fa al nombre d'apartaments d'ús turístic és una de les principals preocupacions per al comú encapçalat per Francesc Camp, que, a través d'agents de la corporació, investiga que tots exerceixin la seva activitat econòmica de manera regulada i amb el permís de Govern reglamentari. El problema és que rastrejar l'activitat d'un pis és complicat i això fa que molts propietaris s'arrisquin i lloguin fraudulentament les seves cases o les seves habitacions als turistes que venen al país en temporada alta per esquiar.

“Aquest hivern estem especialment actius amb els inspectors, que no només investiguen l'activitat dels pisos que ens denuncien, sinó que també estan a l'aguait amb els apartaments que són susceptibles d'estar fent una activitat il·legal”, va explicar al Diari el cònsol menor, Marc Casal, que va afegir que són sospitosos d'estar treballant sense llicència els “apartaments que han demanat al Govern els permisos i se'ls ha denegat, els que s'ofereixen a través de les plataformes d'internet i els que l'any passat feien una activitat turística i aquesta temporada no han renovat el permís”.

Multes de tres mil euros

Tot i la dificultat per diferenciar si l'activitat d'un pis és reglamentària o no, els inspectors han enxampat en l'últim any 39 apartaments sense llicència. El comú ho va posar en coneixement al Govern, que, de moment, n'ha sancionat 10 amb multes de fins a 3.000 euros. Els altres 29, segons informa Casal, estan en procés de ser notificats i sancionats. La problemàtica dels pisos turístics, però, s'aguditza amb l'arribada de la neu i és que dels gairebé 40 denunciats, 11 van ser detectats al gener.

La parròquia de Canillo és la zona que té més apartaments turístics del país, 1.589 en concret. La seva proximitat amb el domini esquiable de Grandvalira fa que sigui una destinació favorable per a molts turistes. Aquesta relació, però, també dificulta molt la feina dels investigadors, ja que hi ha molts habitatges que a l'hivern poden destinar una habitació al lloguer diari clandestí.

Per pal·liar aquest problema, el comú va posar a disposició de la població un apartat al web de la corporació on es poden fer denúncies de manera anònima. Des que es va obrir, s'han registrat 33 alertes de les quals 31 són negatives. Les altres dos van arribar al comú la setmana passada i encara estan en període d'investigació. "Moltes de les denúncies que ens arriben són per problemes de soroll", va concloure Casal, que, tot i no haver trobat cap apartament que realment estigués fent una activitat fraudulenta, valora molt positivament la iniciativa i la implicació de la gent.

La majoria, a Soldeu

Pel que fa a la distribució d'aquests apartaments al llarg de la parròquia, la majoria se situen a Soldeu, on hi ha 878 habitacions d'hotel i 512 pisos turístics. La segona localització amb més concentració és al Tarter, on hi ha més apartaments, 370, que habitacions d'hotel, 299. Per últim, a Incles hi ha 330 llits d'hotel i 277 pisos. Molt per darrere se situaria Canillo, Prats i el Forn.

Canillo i Encamp (pel Pas de la Casa) són les dues parròquies que centralitzen la major part d’aquesta oferta d’allotjament al Principat.

tracking