Josep Mandicó

“Si ho haguéssim fet malament, potser hauríem tingut oposició”

Troba necessària la minoria perquè s’implica però pensa que en un comú es fa més gestió que política. considera un fals debat el pacte amb l’a, ja que es poden incorporar independents

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Finalitza el segon mandat consecutiu i no optarà a la reelecció. Recorda les dificultats econòmiques que es va trobar fa vuit anys i aspira a erradicar l’endeutament del comú.

Finalitza un doble mandat. Considera que ha complert amb els objectius previstos?

Estem satisfets perquè la situació que ens vam trobar quan vam arribar, a nivell econòmic, era molt difícil. Veníem d’anys de crisis en què els ingressos havien caigut en picat i havíem de baixar sí o sí el pressupost. Ens vam plantejar no dependre tant de les transferències de Govern i vam començar a controlar si tothom complia amb els deures i així vam augmentar els ingressos i donar estabilitat al comú.

Han executat tot el que portaven en el programa?

Gairebé tot, però algunes obres no s’acabaran, encara que ja estan començades, com ara l’embelliment de Canillo, la reforma del telecabina, l’aparcament a Soldeu, etc.

Un dels projectes més destacats és l’arranjament del poble.

És un projecte complex. Aprofitant que l’embellim i que obrim carrers, hem posat serveis nous, i aquesta és la complexitat que ens hem trobat perquè els carrers tenen molts anys i s’ha hagut de fer a poc a poc. La primera fase ja està acabada, la segona s’acabarà a finals d’any i la tercera no està licitada. Però no hem actuat només al centre sinó també als pobles. Hem arreglat la zona de Meritxell, hem fet obres a l’església i l’aparcament de Sant Pere del Tarter. A Soldeu hem fet l’embelliment i a Ransol i Prats també s’han fet coses.

En quin estat deixaran els comptes del comú?

La idea és deixar zero endeutament i ara acabarem de veure què quedarà a la caixa. Endeutament del comú, no de les participades, perquè aquí ens afectarà el 50% d’Ensisa i el 100% del Palau de Gel. Precisament aquí s’ha fet una gran feina intentant optimitzar els recursos i ara estem en un percentatge molt elevat d’autofinançament.

Els ponts tibetans han de complementar el Roc del Quer?

El Roc és molt important per a la parròquia i per al país, i el vam fer amb un pressupost amb què miràvem fins al cèntim. Amb més diners potser seria diferent però les dificultats econòmiques ens van fer que el féssim assumible, i veient els resultats no podem no estar satisfets. Amb els ponts busquem que la gent vingui expressament perquè seran realment espectaculars. A l’estiu, l’oferta al Pirineu és pràcticament igual a tot arreu i nosaltres apostem fort.

A nivell polític es viu millor sense oposició?

No ho sé. Crec que també és necessària, ja que si hi ha alguna cosa que fas malament es pot retreure però potser el més atípic és que hem fet dos mandats sense tenir-ne, i potser si ho haguéssim fet malament el primer, n’hi hauria al segon. En alguns comuns l’oposició critica però a vegades participa en els projectes, sempre que no hi hagi res fora de lloc.

Algun dels seus consellers podria optar a substituir-lo?

Si algú ho vol fer, jo estaria encantat de la vida, però les llistes es treballaran en el comitè parroquial a principis setembre.

Després dels resultats a les nacionals, Canillo és la parròquia que més domina DA?

Cal diferenciar les generals de les comunals perquè no tenen res a veure. A les generals es van presentar dues candidatures; d’Acord, que no els coneixien, i Andorra Sobirana, que sí que eren coneguts però a vegades quan et coneixen massa, treus els resultats que treus.

El PS, terceravia, qui sap si Andorra Sobirana, tindran més rivals al desembre.

Si n’hi ha dos, ja serà diferent, però cal destacar que tenir diverses llistes vol dir que tens algú amb qui enfrontar-te. Nosaltres ho fèiem contra el vot en blanc i lluitar contra això és difícil perquè un oponent té propostes que es poden rebatre però el vot en blanc no. Tot i així, celebraré que hi hagi més candidatures.

És partidari del pacte amb L’A?

El que jo opini no té rellevància perquè no hauré de pactar amb ningú. El que vull és que el que es faci sigui per portar la parròquia endavant. A les comunals importen molt les persones, i especialment a Canillo, on primen els noms a les sigles dels partits. Crec que és un fals debat perquè si no interessa que surtin unes sigles juntes, s’agafa les persones com a independents, com s’ha fet sempre.

La web per denunciar pisos turístics va generar certa polèmica. Com s’ho va prendre?

A mi no em desagrada que n’hi hagi perquè aquell qui ho fa bé no tindrà cap problema i, si a algú li molesta, serà perquè té alguna cosa a amagar. Intentem conservar la qualitat de vida dels turistes però també dels residents. No podem oblidar-nos dels segons. La polèmica ens va bé perquè potser no estava al dia.

“Si ho haguéssim fet malament, potser hauríem tingut oposició”

tracking