Reportatge

Alçats contra la pol·lució

Més de 800 alumnes de diferents escoles dels tres sistemes educatius del país recullen uns 1.200 quilograms de brossa en la campanya Clean Up Europe Day Andorra 2019, un dels actes de la qual va tenir lloc ahir a l’entorn natural del llac d’Engolasters.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El llac d'Engolasters i el seu entorn va ser l’escenari ahir del Clean Up Day Europe, una activitat en què diversos alumnes dels tres sistemes educatius donen un cop de mà en la contribució per la preservació del medi ambient. Des de bon matí, els nens i nenes van recollir totes les deixalles que van trobar i van reduir la mala imatge que aquestes creen en un lloc tan agradable com és el llac d'Engolasters. Aquesta iniciativa, que per primera vegada compta amb la participació de totes les parròquies del país, ha permès que 830 alumnes de 13 centres educatius del Principat hagin recollit uns 1.200 quilograms de llaunes, papers, plàstic, bosses

–moltes de les quals les que serveixen per recollir els excrements dels animals de companyia–, pneumàtics i tota mena de residus.

Ahir, tres d’aquests alumnes van atendre els mitjans a la part final de l’acte. En primer lloc, la Lucía va manifestar que “estem recollint brossa perquè la gent no entén que ha de fer-ho i podem contaminar molt el món i, d’aquí a uns anys, el planeta estarà destruït i hem d'intentar no deixar brossa a terra. Si nosaltres no fem res, l'acabarem de destruir del tot”.

Per la seva banda, en Biel va afegir que “avui som aquí recollint la brossa perquè en aquest món hi ha molta gent que contamina i ho estem intentant millorar. Sobretot hi ha molta brossa aquí, a la vora del llac perquè sabem que és un lloc on sempre n'hi ha molta i s'expandeix per tota la zona (no només la vora)”.

Mentre que el tercer dels alumnes que va voler parlar ahir amb la premsa, l’Anna, va explicitar el que es van trobar els infants, tot dient que “ens hem trobat molts plàstics, ampolles de vidre, inclús vidres trencats, bosses de caques de gos, mocadors, coses usades de bebès, tovalloletes. Creiem que no costa tant que la gent, quan vingui a la muntanya, porti una bossa per a deixar les seves deixalles a dins per després llençar-ho al contenidor corresponent”.

El ministre Eric Jover va definir la recollida sincronitzada del Clean Up Day com “una acció simbòlica que té com a rerefons la recerca de la sensibilització dels joves, que són el futur de la ciutadania, vers un entorn immillorable que hem de protegir entre tots”. De fet, segons assegurava ahir el ministre d’Educació i d’Ensenyament Superior en funcions, totes les escoles del Principat estan treballant “projectes associats al medi ambient i la conscienciació dels alumnes i també es fa indispensable per provocar un efecte palanca cap als seus familiars”.

Un cop els estudiants dels tretze centres escolars hagin finalitzat les feines de neteja, cada comú s'encarregarà del transport i la gestió dels residus que s’han trobat a la seva parròquia. Aquesta vegada, la participació de voluntaris en el marc d'aquest projecte ha augmentat un 66% respecte de l'any passat, seguint el creixement permanent i l'interès en la jornada durant els cinc anys que fa que es fa la iniciativa, fins a arribar als ja citats 830 participants d’aquest any 2019.

Alçats contra la pol·lució

tracking