Una trentena de ciutadans demana la cessió del Casamanya al comú

Hi ha un conveni per al lliurament de l’hotel a la corporació, però no es va fer efectiu

Una trentena de ciutadans demana la cessió del Casamanya al comúRubén Pinedo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La trentena d’ordinencs que van participar en la reunió per debatre sobre el futur del quart d’Ordino ahir a la nit van determinar que la solució al conflicte passa per la cessió de l’hotel Casama­nya al comú. La trobada va servir per posar sobre la taula diferents punts de vista sobre el tema, però la voluntat general va ser de mantenir la institució com una figura històrica. En aquest sentit, la proposta dels assistents a la reunió és de trobar una fórmula per conservar el quart sense comprometre la gestió dels béns de la parròquia, com és el cas de l’hotel Casamanya. Per aquest motiu, es va aprovar la decisió de fer arribar al quart una carta demanant que convoqui una reunió de poble per debatre sobre el futur de la institució.

Etiquetes:

Lluís Babi, membre del quart i un dels impulsors de la reunió, va explicar que el mes de març passat la institució va signar un conveni amb el comú per tal de cedir una sèrie de béns a l’ens, entre els quals es trobava l’hotel Casamanya. Malgrat això, el conveni no es va arribar a fer efectiu perquè els membres del quart que no estaven a favor de la cessió de l’hotel van amenaçar d’impugnar la decisió que va prendre l’assemblea i portar el cas a la Batllia. En aquest aspecte, alguns dels participants a la reunió van demanar que el conveni es desenvolupés igualment, ja que consideren que, per ser una decisió presa a partir d’una votació legal que consta en l’acta de la sessió de l’assemblea, una possible impugna no prosperaria. Sobre aquest fet, Babi assenyala que la responsabilitat de portar a terme el conveni que van signar amb el quart és responsabilitat del comú i recorda que l’hotel Casamanya va ser un dels punts que la corporació va establir com a prioritaris per a aquest any. A la reunió es van posar sobre la taula altres propostes, com per exemple atorgar a Govern la gestió de l’hotel i que aquest es pogués reformar per fer-hi, per exemple, un museu nacional.

Babi, el qual és partidari de la desaparició del quart, argumenta que des de l’any 1993 aquests no han trobat una posició “legal” en l’estructura política de la societat andorrana, per la qual cosa qüestiona la utilitat d’aquesta institució. Considera que, tot i el valor històric que té el quart, aquest acabarà desapareixent amb el temps per no tenir una funció concreta en l’actualitat: “Quan s’acabin els romàntics s’acabarà el quart.” D’altra banda, la consellera general ordinenca Sílvia Bonet va estar present a la reunió i va manifestar en diverses ocasions el seu desig per trobar una fórmula que permeti al quart continuar existint. Bonet proposa deixar-lo com una institució històrica del país que podria tenir una “funció consultiva”. Malgrat això, la consellera general considera que el quart no hauria d’interferir en la gestió del patrimoni, per la qual cosa es mostra favorable a l’opció que sigui el comú qui es faci responsable de l’hotel Casamanya: “El conveni és vigent, va ser aprovat dins de la legalitat i s’ha de portar endavant. Qui pensi que ha d’impugnar, que impugni.”

tracking