La capital va guanyar 113 negocis l'any passat i ja arriba als 3.444

Continua la dinàmica de creixement amb 322 obertures i 209 baixes

La capital va guanyar 113 negocis l'any passat i ja arriba als 3.444Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Andorra la Vella va sumar 113 negocis més l’any passat respecte al 2017, arribant a la xifra de 3.444, la qual cosa suposa un creixement del 3,3%. Al llarg del 2018 es van produir 322 obertures i 209 baixes, unes xifres molt similars a les de l’any 2017, que, segons apunta el comú, confirmen la tendència de la recuperació econòmica. Els carrers on el balanç va ser més positiu l’any passat van ser l’avinguda Príncep Benlloch, amb un saldo positiu de 15 establiments; la carretera de la Comella, amb 14, i el carrer Prat de la Creu, amb 12. Quant a la seva activitat econòmica, els comerços han patit l’augment més significatiu amb 43 nous establiments, seguits dels negocis relacionats amb l’assessorament (30). D’aquests, el comú especifica que 14 són de l’àmbit de l’arquitectura davant l’obligació establerta pel Govern l’any passat de donar-se d’alta al Registre de comerç als professionals d’aquest sector. Per la seva banda, s’ha produït un creixement de 13 negocis relacionats amb l’oci i de 9 locals de restauració.

Etiquetes:

Tendència de creixement

La dinàmica de creixement en el nombre d’establiments va començar l’any 2013 després de cinc anys, entre el 2008 i el 2012, en què es van donar més baixes que obertures de nous negocis. Així, l’any 2013 es va començar a invertir aquesta tendència amb un augment de 55 establiments, als quals van seguir 75 més el 2014, i 85, el 2015. A partir de l’any 2016 es va consolidar el creixement amb 132 nous negocis i el 2017 l’augment va ser de 127. Tot i que les xifres de creixement continuen per damunt del centenar, s’està produint certa estabilització pel que fa a l’augment dels establiments.

De les associacions de comerciants de la capital, només el centre històric confirma l’augment de negocis a la seva zona. La presidenta, Anna Riberaygua, constata l’increment de comerços a l’avinguda Príncep Benlloch, però apunta que les elevades xifres de baixes impliquen una situació d’incertesa per als comerciants. Riberaygua explica que, si bé s’han donat un bon nombre d’obertures, la xifra de tancaments de negocis també ha estat força alta, la qual cosa considera que lleva estabilitat als comerços. D’altra banda, la presidenta de l’Associació de comerciants de Riberaygua i travesseres, Rosa Pascuet, apunta que segurament el creixement no ha estat tan gran com indica el comú. Pascuet assegura que no han notat aquest augment dels establiments i que les xifres que presenta la corporació es poden correspondre a petites empreses que desenvolupen la seva activitat en un habitatge particular: “Moltes vegades es tracta de locals de venda per catàleg.” Quant a l’avinguda Meritxell, la presidenta de l’Associació de comerciants, Sònia Yebra, assenyala que el nombre de comerciants presenta xifres similars a la seva zona. Yebra indica que els espais comercials són els mateixos, per la qual cosa no es produeixen variacions importants entre obertures i tancaments. El president del Fener Boulevard, Joan Babot, manifesta que el fet que hi hagi més altes que baixes no implica una recuperació econòmica.

Balanç negatiu a les rebaixes

Els comerços encara no noten els efectes de la recuperació econòmica. Continuant la dinàmica dels últims mesos, les rebaixes no estan deixant tants beneficis a les caixes com els seus propietaris voldrien. Així ho constaten els presidents de les associacions de comerciants de la capital, els quals insisteixen a dir que són pocs els establiments que milloren les xifres de l’any passat. Per la seva banda, la presidenta de l’Associació de comerciants de l’avinguda Carlemany, Susagna Venable, parla d’“estancament” i apunta el fet que més turistes no impliquen més vendes.

tracking