Esquí

Mandicó critica que no s'ha valorat l'esforç d'Ensisa per Grandvalira

El cònsol subratlla que han fet cessions per facilitar la continuïtat del domini

Mandicó critica que no s'ha valorat l'esforç d'Ensisa per GrandvaliraFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Crec que no s’ha valorat gens l’esforç d’Ensisa, de Canillo” per evitar el trencament de Granvalira. És la reflexió del cònsol de Canillo i president de la societat de les pistes de Soldeu-el Tarter, Josep Mandicó, en una entrevista a la ràdio del Diari on lamenta que “ningú s’ha preocupat de l’esforç que hi ha hagut per part d’una societat de tornar a arribar a aquest acord perquè tots ens mirem potser massa el melic i no mirem el global i si en aquest cas Canillo hagués fet el mateix que tothom segurament no hi hauria hagut acord perquè potser Canillo és el que menys necessitàvem aquest acord”. Josep Mandicó assegura que a la parròquia “estem contents” amb la finalitat perquè Grandvalira continuï però “no de com s’ha arribat a això i ningú ens ha demanat si Canillo havia sortit guanyant o perdent” perquè entén que tothom el que volia “és que s’arreglés perque a la resta de la gent li anés bé i crec que en això és en el que ens equivoquem en aquest país”.

El cònsol es queixa que l’any i mig que ha durat el procés per trencar Grandvalira “m’adonava que ho havíem de solucionar nosaltres sí o sí i d’alguna forma hem quedat quasi com els dolents de la pel·lícula quan veus una sèrie de gent que surten com guanyadors de l’acord”. Mandicó subratlla que estaven convençuts que s’havia de lluitar fins al final per la continuïtat “i així ho hem fet en detriment del que hem deixat i estic dolgut perquè el país només s’ha preocupat que ja s’ha salvat i ja està i si Canillo va malament ja s’ho farà” i a tothom que ha insistit que no es podia trencar Grandvalira “els demanaria que tant de bo haguessin fet aquesta valoració fa dies i haguessin ajudat una mica que no hagués arribat aquesta situació”.

PÈRDUES A LA SOCIETAT

Josep Mandicó no té dubtes que amb Soldeu-el Tarter “hauríem pogut funcionar i funcionar bé i per a nosaltres ha passat al davant l’interès nacional a l’interès particular de la parròquia” i precisa que si algú s’ha implicat per trobar la solució “ha sigut el cap de Govern, que tenia un neguit i s’ha esforçat que les parts ens asseguéssim i en parléssim”. Respecte a Saetde valora que “al cap i a la fi el que ha fet ha estat defensar els seus interessos, cadascú defensa el que és seu”, i reitera que la crítica s’adreça “al país en general” que es beneficia del moviment econòmic que generen les estacions “i ningú està pendent de si van bé o no. El que es vol és que s’obrin les pistes i que la gent una vegada hagi esquiat baixin a baix a comprar”. El cònsol destaca que ja està bé aquest objectiu que “és la finalitat de tots però de vegades una mica d’ajuda i recolzament als moments difícils, no ara quan s’ha fet que ja no necessitem l’ajuda de ningú”.

Mandicó emfatitza que no té cap objecció a l’acord “perquè en una negociació alguns se’n surten millor i d’altres pitjor i en aquest cas Canillo n’ha sortit pitjor i en els termes ja no tornaré a discutir perquè si no hem sigut capaços de negociar més el que no podem fer ara és tornar enrere, ja estem d’acord”. Tanmateix, puntualitza que “està claríssim que ha sigut Canillo i Ensisa qui ho han facilitat i hem fet cessions perquè si no no s’hauria tancat l’acord i és el que hi ha i ja està”, alhora que reconeix que Saetde ha cedit respecte les primeres demandes. El mandatari canillenc admet que en tornar al repartiment de beneficis fixat a crear el domini “Canillo perd diners i no dic que tothom hagués dit no us preocupeu que ja us ajudarem a pagar el dèficit, que hauria estat bé, però és aquest esforç el que la gent no veu”.

No vol entrar en xifres perquè “no és un problema de quan deixa de guanyar o no Ensisa perquè hi ha alguns acords que pot ser ens beneficiaran” i apunta que deixar de guanyar diners no agrada “però sabrem el que ens costa a final de temporada”. Mandicó assenyala que sense acord els números per a Ensisa i Saetde “eren pèrdues importants” i insisteix que “Canillo com a parròquia podíem passar-nos de l’acord” perquè s’hauria fet una altra política de preus i ressalta que continuen creient en el projecte Grandvalira i “hem de mirar al futur i créixer en qualitat i serveis”.

“RÈDIT PERSONAL O POLÍTIC”

El cònsol lamenta que s’hagi normalitzat sense més que Grandvalira s’ha salvat “com ha passat amb la plataforma, se’ns va titllar de tot i ha sortit una sentència del Superior i ningú ha obert la boca i ha dit em vaig equivocar”. Fet que el porta a pensar que “tenim un problema general de país que l’únic que anem a buscar és el rèdit personal o polític immediatament”.

TREBALLS FINS AL FEBRER AL PÀRQUING I A LA PLATAFORMA

Les obres de la plataforma de Soldeu evolucionen en el termini marcat “i en principi ho tindrem tot com havíem previst però ho tindrem molt just” perquè les nevades dels darrers dies fan perdre hores de feina, indica el cònsol canillenc. Les empreses han posat més personal per avançar i Mandicó explica que l’estimació és que per a l’obertura de pistes al desembre estigui la plataforma i l’accés als ascensors del pàrquing i “després tenim mes i mig per acabar l’altra plataforma de les grades i el conjunt de l’arribada per a les finals de la Copa del Món”. I respecte a les crítiques a l’obra afirma que “sap greu que els polítics que pretenen governar aquest país de vegades, de les coses, se n’obliden fàcilment”.

Respecte a l’entrada d’Arcalís a Grandvalira, Mandicó conclou que “el beneficiat és Ordino però ja ens va bé, no em sap gens de greu, al contrari” i aposta per “anar tots units”.

tracking