Reportatge

La llum de la Massana

El comú va retre homenatge a mossèn Bordes, el portador de la llum elèctrica a la Massana, en un acte que es va fer ahir al migdia a la plaça de la Ciutadania.

La llum de la MassanaJ. L. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mossèn Bordes va arribar a la Massana el 1901 provinent de Bescaran (Alt Urgell). Llavors la situació de la parròquia era ben diferent, amb una societat que vivia principalment de l’agricultura i del tabac. Hi havia “escassetat” i per això moltes persones havien d’emigrar a França per guanyar-se la vida. En aquest escenari, mossèn Bordes es va esmerçar per millorar les condicions de vida de la gent. Ho va recordar el cònsol major de la Massana, David Baró, en el discurs de reconeixement al reverend nascut a la Seu d’Urgell, noranta anys després de la seva mort a la Massana.

En un acte a la plaça de la Ciutadania, la memòria de Bordes va aflorar de bell nou com a protagonista de l’Homenatge ciutadà del 2018 que atorga el comú. A partir d’ara, a banda d’un llibre una placa també recordarà la figura del mossèn. Entre les seves contribucions, Bordes va fer realitat l’arribada de la llum elèctrica a la Massana i a les valls del nord. Així, va ser cofundador i president de la societat Nord Andorrà fins al 1928, any de la seva mort, a l’edat de 60 anys. “És important que les plaques conservin el record de persones que amb propostes i projectes solidaris que han fet avançar la parròquia i el país en general”, va remarcar Baró. L’homenatge d’ahir va aplegar un centenar de persones, autoritats i també familiars. El besnet del germà de mossèn Bordes, Martí Bordes, va agrair el reconeixement al mossèn i va destacar que molta gent encara recorda la figura de Bordes. “Pensar que hagi quedat en el record vol dir que va ser una persona que va deixar empremta al poble”, va indicar. Martí Bordes el defineix com una persona decidida i treballadora “que va fer moltes coses per la Massana”.

Després de l’acte de reconeixement va ser el torn de l’actuació de l’Esbart de les Valls del Nord i d’un aperitiu de germanor. La placa a mossèn Bordes suposa la vuitena entrega de l’Homenatge ciutadà que lliura el comú de la Massana per preservar la memòria històrica.

tracking