Encamp

Central de cogeneració al Pas per a 900 llars

Moles afirma que la infraestructura se situarà a tocar de la rotonda de sortida del túnel d’Envalira i serà més gran que la de Soldeu i la Comella

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Encamp i Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) van signar ahir un conveni per a la construcció d’una central de cogeneració al Pas de la Casa. El director general de la parapública, Albert Moles, va explicar que la infraestructura es començarà a construir l’estiu vinent “al costat de la rotonda de sortida del túnel d’Envalira”, un espai d’uns 6.000 metres quadrats, i es preveu que estigui plenament operativa el 2021. Llavors, va destacar, gràcies a una xarxa de canonades de 3,5 quilòmetres es donarà servei de calefacció i electricitat a unes 900 llars, uns 30 hotels i altres instal·lacions del poble, com ara l’església, el Complex esportiu i sociocultural, les escoles i alguns centres comercials.

Moles va posar l’accent en el fet que FEDA invertirà nou milions d’euros en una central que se sumarà a les de Soldeu i la Comella, si bé l’encampadana “serà una mica més gran perquè al Pas hi ha moltes hores de fred i necessitat d’energia”. En concret, el director de l’elèctrica va indicar que la previsió de producció anual de calor és de 22 GWh i de 9 GWh d’electricitat, tot això, va dir, “alimentat amb gas natural liquat”.

Millorar la imatge del Pas

El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, va afirmar que acollir la central “era un anhel del comú” i va assenyalar que, a banda “d’aportar un estalvi econòmic per a la gent”, servirà per “millorar la imatge del Pas amb l’aposta per la lluita contra el canvi climàtic”. Una idea que va refermar el cap de Govern, Toni Martí, que va considerar que la construcció de la central “serà un pas d’avantguarda per al Pas”. “El Pas de la Casa ha sigut un dels motors econòmics d’Andorra i ha aportat molt al PIB”, va dir, i va remarcar que ara “necessita un nou impuls” que “farà del Pas un poble pioner en energies renovables”.

Així mateix, Martí va emfatitzar la importància de la Llei de competències, ja que el comú d’Encamp ha cedit gratuïtament el ter­reny que acollirà la central. El cap de Govern va recordar que aquest és un nou pas per al compliment dels compromisos internacionals del Principat en la lluita contra el canvi climàtic. En concret, va matisar, “en l’acord de París per augmentar fins al 33% la producció nacional d’energia i fins al 50% el 2050”.

En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va destacar que l’estimació és que la futura infraestructura suposarà un estalvi anual de 2.900 tones de diòxid de carboni. Calvó va afirmar que, un cop construïdes, les centrals de Soldeu, la Comella i el Pas abastiran el 6% de la demanda elèctrica de tot Andorra.

EL TREBALL DE DESCONTAMINACIÓ S'ALLARGARÀ DOS O TRES ANYS SEGONS EL CÒNSOL

La construcció de la central de cogeneració al Pas de la Casa permetrà donar resposta a la problemàtica al poble amb els vessaments d’hidrocarburs, ja que “permetrà eliminar progressivament els dipòsits de gasoil”. Així ho va assegurar la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, que va recordar que el comú d’Encamp ja ha adjudicat els treballs de descontaminació de la plaça de l’església i que el seu ministeri “està fent el seguiment”. En aquest sentit, el cònsol major de la parròquia, Jordi Torres, va assenyalar que “en breu es començaran a instal·lar els pous per succionar el gasoil”. Torres va reconèixer que els treballs poden allargar-se entre dos i tres anys “en funció de la contaminació”. Calvó va afegir que els projectes de descontaminació tenen una durada extensa i va refermar que una central de cogeneració servirà per evitar més problemes de vessaments al Pas de la Casa.

Central de cogeneració al Pas per a 900 llars

Central de cogeneració al Pas per a 900 llars

tracking