Espot promet “diligència” per investigar l'atac a Stop Violències
Xavier Espot assegura que “si és necessari” es reforçarà la presència policial a les festes majors
El ministre d’Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot, va assegurar ahir que la policia investigarà amb la màxima “diligència” l’agressió que va patir dissabte l’estand de l’associació Stop Violències a les festes del Roser d’Ordino. Els fets van implicar un grup de joves que va proferir insults cap a les membres de l’organització i un d’ells va trencar la taula que l’entitat havia situat a l’entrada de la festa per tal d’informar i conscienciar els joves sobre agressions sexuals en el marc de la campanya No i punt. Espot va reiterar que la presència policial en aquest tipus d’esdeveniments “fa anys” que es potencia, però tot i això va manifestar que “establirem tots els reforços que calgui per evitar que aquests fets es tornin a produir”. El ministre va expressar que “espera” que aquesta agressió hagi estat un cas puntual. “Simplement dir que es tracta d’evitar que conductes com aquestes es puguin reproduir en el futur”, va afirmar. Finalment, va recordar que la llei d’igualtat dotarà de “més mecanismes” per prevenir i castigar aquestes conductes i per això cal “concentrar els esforços” que aquestes iniciatives “vegin la llum”.
El protocol
Per la seva banda, la presidenta de l’associació Stop Violències, Vanessa M. Cortés, va explicar en declaracions al Diari que cal evitar la “normalització d’agressions com aquesta” a les festes majors. En aquest sentit, segons Cortés, en cas que es produís una agressió s’hauria d’aturar la festa. “Els protocols d’actuació haurien de ser que s’aturi la festa com a senyal de rebuig i protesta.” La presidenta de l’ens, que va patir lesions lleus a causa de l’agressió de dissabte, considera que aturar la festa seria un bon mètode perquè la gent prengui consciència i es “responsabilitzi” de les agressions en el context de festa major, i va afirmar que aquest tipus de protocol es porta a terme, per exemple, quan hi ha un fet violent en un concert.
“En festivals de heavy metal i punk quan hi ha una agressió els mateixos membres de la banda aturen la música, és una manera de protestar que implica tothom”, va manifestar Cortés. Per acabar, l’activista va explicar que “malauradament” és difícil que es puguin evitar aquest tipus d’agressions.
La Massana
La comissió de festes de la Massana, el grup de joves voluntaris de la parròquia que organitza l’agenda d’activitats, es reunirà aquesta setmana amb Stop Violències. Els joves comptaran amb la participació de l’entitat durant les festes del Roser de la Massana. Des de la comissió van explicar al Diari que comptaran amb vigilància de seguretat privada, a banda de la policia. Després dels fets viscuts a Ordino, els joves preveuen fer difusió a les xarxes socials abans de la festa perquè la gent sàpiga que hi haurà un estand d’Stop Violències i demanant que se’ls respecti per tal que puguin fer la seva tasca. Finalment, preguntats per l’actuació que se seguirà en cas que es visqui una agressió similar a la denunciada a Ordino, els joves van explicar que el protocol implicarà avisar la seguretat amb el micròfon per tal de controlar la situació però no s’aturarà la festa.