Reportatge

Escaldes-Engordany inicia quatre dies de festa pels 40 anys de la seva creació

Una història en deu plafons. Des d’ahir al passeig de l’Arnaldeta es pot descobrir com va ser el procés de creació de la parròquia d’Escaldes-Engodany. Un acte a l’auditori del Prat del Roure va donar el tret de sortida oficial a les celebracions dels quaranta anys.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ja som parròquia. En nom de l’honorable comú d’Escaldes-Engordany us anunciem aquesta bona nova, manifestant a tots els ciutadans la nostra més fervent enhorabona.” Una veu en off ressonava amb aquestes paraules a l’auditori del Prat del Roure. Era l’inici d’un dels primers actes de la celebració dels quaranta anys de la parròquia. Una estona abans el passeig de l’Arnaldeta començava a aplegar assistents que visitaven una exposició de deu plafons, creada per a l’ocasió. Hi havia persones que van viure el canvi d’Escaldes-Engordany, de quart a parròquia. Persones que han vist la transformació de la parròquia al llarg dels quaranta anys.

“Jo era segon cònsol quan van fer la parròquia però abans era conseller major del quart”, explicava Octavi Font, un dels impulsors del canvi. “Va ser molt delicat, va costar molt però a última hora es va aconseguir.” I va prosseguir: “Ens va costar molt perquè ningú volia perdre pes i Andorra la Vella es pensava que perdria la capitalitat.” Un dels altres protagonistes de l’efemèride, present a les fotografies, va ser Magí Maestre, cònsol major quan Escaldes-Engordany va esdevenir parròquia. “Va ser una data asse­nyalada per a Andorra però sobretot per Escaldes”, va remarcar. Maestre recordava que aquell 14 de juny del 1978 va ser un dia “molt normal” però que la celebració posterior “va ser una festassa”. “La creació de la par­ròquia ens va emocionar molt a tots”, va dir. Maestre va admetre que “segurament sense ser parròquia potser no hauríem anat tan bé però també s’hauria prosperat”. Una evolució que ara recullen nous testimonis com l’actual cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín. “Per a mi és un honor, sent cònsol, que se celebrin els quaranta anys de la parròquia”, va explicar. Marín va comentar que l’exposició pretén ser un repàs de la transformació de la parròquia al llarg dels quaranta anys. De camí a l’auditori del Prat del Roure, Cristina Garriga i Carina Mujal recordaven moments passats. Havien estat pubilla i dama d’honor, respectivament, l’any 1994. “Aquell any em va fer estimar molt més la parròquia”, va manifestar la Garriga.

Un quartet de corda de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) sota la direcció de Juanma Casero va ser l’encarregat de fer un repàs musical pels quaranta anys d’història de la parròquia amb l’espectacle La més bella pubilla d’Andorra. Música però també teatre, dansa i imatges en blanc i negre que mostraven l’evolució i la transformació d’Escaldes-Engordany. Autoritats dels comuns i del país també eren presents a l’acte amb molta gent. Tota una trobada del passat, el present i el futur de la parròquia.

Escaldes-Engordany inicia quatre dies de festa pels 40 anys de la seva creació

Escaldes-Engordany inicia quatre dies de festa pels 40 anys de la seva creació

tracking