Escaldes-Engordany

El comú mantindrà de moment la mútua dels urbans

El Superior ha acceptat suspendre de manera cautelar l’execució de la sentència

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Escaldes-Engordany mantindrà de moment la mútua dels agents de circulació. Ho fa després de la decisió del Tribunal Superior (TS), que ha acceptat la demanda de la corporació de suspendre de manera cautelar l’execució de la sentència que instava l’anul·lació de la mútua fins que no hi hagi el pronunciament definitiu del Constitucional al seu recurs. L’Alt Tribunal haurà de decidir finalment si s’ha d’abolir el sistema actual de cobertura complementària en casos de baixes per accidents o malalties professionals. La corporació va enviar un comunicat ahir per informar de la decisió del TS, tot i que va evitar fer-ne una valoració.

En la resolució de l’incident de nul·litat interposat pel comú, el tribunal justifica la seva decisió pel fet que és “evident” que l’execució “immediata” de la sentència que va emetre el mateix TS comportaria uns “perjudicis desmesurats i de difícil reparació per a la corporació comunal”. En cas que la mesura cautelar no hagués estat acceptada, el comú hauria hagut d’anul·lar la mútua però els agents de circulació haurien pogut quedar descoberts un temps. De fet, s’hauria hagut de procedir a l’obertura d’un concurs públic per crear una pòlissa per pagar els complements de baixa o de malaltia laboral per als treballadors, que s’hauria pogut allargar uns mesos.

Si s’acabés donant la raó als agents, el comú d’Escaldes-Engordany hauria de pagar la diferència entre el que paga la CASS en cas d’accident laboral i el 100% del salari. Des del 2015 als agents se’ls retenia l’1,5% del sou per dotar econòmicament la mútua. Actualment, la suma acumulada pels treballadors en un compte segregat al del comú és de 35.000 euros. Marín sempre havia recordat que totes les sentències fins a la data han anat reconeixent que el comú ha actuat d’acord amb la legislació i subratllava que l’arrel del problema rau en la manera com està redactada la Llei dels urbans. El comú al·lega que l’article 36 del text, si bé estipula que és la corporació qui ha d’assumir la prestació complementària dels urbans perquè cobrin el cent per cent en cas d’accident laboral, també matisa que es pot crear una mútua. Trini Marín va enviar a principis d’aquest mes una carta a Sindicatura en què instava a modificar la Llei dels urbans per resoldre aquesta situació. La cònsol major encara no ha rebut cap resposta. En cas que es fes un canvi legislatiu, les modificacions podrien obligar o bé els comuns a pagar aquest complement salarial o bé a fer-ho través d’una mútua.

CINC PREMIATS EN ELS GUARDONS D'INCIATIVES AMBIENTALS

escaldes-engordany. Ahir es van atorgar els premis de la 13a edició del concurs d’iniciatives ambientals, que reconeix els projectes i accions en matèria ambiental duts a terme. Van rebre el guardó Mar Garcia, Marissa McDonald, la perruqueria Anna Doguez, la Federació Andorrana de Muntanya, l’AMPA del col·legi Sant Ermengol i Andorra Salvatge.

El comú mantindrà de moment la mútua dels urbans

tracking