L'ossa de Naturlandia va morir per causes naturals

La necròpsia practicada al parc revela que 'Iaia', de 20 anys, va patir una infecció de matriu, segons ha informat el parc lauredià

L'ossa de Naturlandia va morir per causes naturalsXavier Pujol

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Un veterinari de Govern ha certificat la mort per causes naturals de l'ossa Iaia, segons ha informat avui Naturlandia en un comunicat. Des del parc es detalla que la necròpsia practicada a les instal·lacions de l'ecoparc lauredià revela que el plantígrad va morir "a causa d'una infecció a la matriu, una patologia habitual en osses d'edat avançada" i s'especifica que Iaia, nom que li donaven els cuidadors, tenia 20 anys i és un dels animals que va arribar al moment de la inauguració de Naturlandia.

L'ossa va ser trobada dilluns cap a les nou del matí "amb mig cos dins de la bassa del tancat", s'indica al comunicat, i d'acord amb el protocol d'actuació i davant la sospita que l'animal estava mort es va avisar al departament de Medi Ambient.

El nombre d’ossos a Naturlandia ha quedat reduït a tres després de la mort ahir, per la qual cosa en un any Camprabassa ha vist com desapareixien dos dels cinc plantígrads que acollia el recinte: Torb i 'Iaia'. Dels tres que van arribar inicialment el 2013 encara hi ha el Julio i l'Enciam després de la mort de l'ossa dilluns, i també hi és la Neu, que va néixer al parc fa tres anys.

A diferència del que va succeir el juny de l’any passat, els primers indicis apunten que l’animal hauria mort per causes naturals. El ministeri de Medi Ambient, però, ha obert una investigació per cor­roborar-ne les causes i determinar si s’estaven duent a terme tots els controls obligatoris per garantir la seva salut atesa l’edat de l’animal. L’ossa Úrsula era la mare de dos dels cadells que actualment hi ha al parc d’animals lauredià, juntament amb un mascle.

La mort del plantígrad no tindria cap similitud amb els fets que van succeir ara farà un any dijous vinent, quan es va matar a trets un os que s’havia escapat del tancat. Torb va ser abatut el 14 de juny per un guarda amb el seu rifle particular de dos trets.

Sense data per al judici

L’autor dels trets va ser detingut deu dies després, un cop la investigació policial va determinar la correlació exacta dels fets. Es va negar a declarar i se li va imputar un delicte contra el medi ambient (article 297), va passar a disposició judicial i se’l va processar. L’acusat va sortir en llibertat amb càrrecs un cop va rebutjar l’ordenança penal que se li havia proposat. Gairebé un any després la causa s’està instruint i no hi ha data fixada per al judici al Tribunal de Corts.

El comú lauredià va mantenir des del primer moment una versió que es va demostrar falsa. L’animal no es va escapar per un forat que havia escarbat prop de les tanques de seguretat, sinó que ho va fer perquè algú es va deixar la porta del tancat oberta. Tant el responsable dels trets com el director del parc d’animals van ser acomiadats, però van rebre la màxima indemnització permesa.

NOVA SANCIÓ PER FALTA DE SEGURETAT

El ministeri de Medi Ambient va imposar a final del mes passat una sanció de 3.000 euros a Naturlandia per una falta de manteniment de les instal·lacions que comprometia la seguretat del recinte. Els tècnics del departament van obrir un expedient en detectar, com ja va passar fa un any, que al tancat habilitat per als ossos hi havia diversos forats que els animals havien escarbat en una zona pròxima a les tanques de seguretat, i d’aquesta manera s’obria la possibilitat que un dels ossos es pogués escapar. El fet que els animals haguessin pogut fer diversos forats posa de manifest que no s’estan fent les comprovacions necessàries al recinte, per la qual cosa s’estan incomplint els protocols de seguretat del parc.

Investiguen la mort d'un os al parc d'animals de Naturlandia

tracking