El comú podria retirar fins a 416 persones del cens

El cònsol major indica que és una mesura per “actualitzar” el registre de la parròquia i saber quants veïns hi habiten realment

El comú podria retirar fins a 416 persones del censARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de la Massana insta més de 400 persones a deixar constància de la residència a la parròquia en el termini d’un mes o se’ls donarà de baixa del cens de població. La mesura, que va ser publicada ahir en un edicte al BOPA, s’emmarca dins del programa intern que va llançar el comú ara fa tres anys per actualitzar el cens i perquè sigui “el més real possible”, va destacar el cònsol major, David Baró. En total són 416 les persones que estan advertides, “ja que segons les nostres dades, en els darrers tres anys no hi ha hagut cap activitat, per tant, desconeixem si estan a la parròquia o bé han abandonat el país”, va indicar el cònsol, que hi va afegir que “davant la impossibilitat de localitzar-les, fem aquest edicte, tal com ens obliga la llei, i veurem què passa”.

Etiquetes:

Baró va explicar que aquesta llista no està tancada en cap sentit, és a dir, que “si alguna persona que hi figura és resident a la Massana només ha d’anar a l’oficina de Tràmits, demostrar amb alguna factura la seva situació i, evidentment, deixarà de ser-hi”, però, d’altra banda, “el mes de setembre tenim previst publicar un altre edicte i tampoc serà el darrer”. En aquest sentit, va afirmar que “el cens de població és viu i acreditant la residència sempre es pot revertir la situació”. El cònsol va recordar que “no fa gaire ja vam publicar una primera llista en què hi havia un centenar de persones”.

Un procés intern

La Massana va idear un sistema d’actualització del registre de població de base triennal i aquest mes es compleix el primer termini. “Vam trobar un mecanisme que ens permet, per dir-ho d’alguna manera, fer una fotografia dels habitants de la parròquia i ara que es compleixen els tres anys podem extreure els primers resultats”, va indicar Baró. El sistema, creat sobre la base de l’encreuament de diverses fitxes i dades, permet comparar la població d’enguany amb la de fa tres anys i comprovar si hi ha més persones o menys. “Un dels principals problemes que tenim és que quan alguna persona marxa del país no ho notifica a la corporació corresponent i segueix formant part dels nostres registres. Amb aquesta mesura, ens acostem a la realitat i ens permet fer una fotografia, ara sí, més acurada de la nostra parròquia”, va dir Baró. El cònsol va recordar que en cas de traslladar-se de par­ròquia, un ciutadà “ha d’informar la primera abans de donar-se d’alta a la nova, situació que no passa quan la gent deixa el país”.

Tenir el cens actualitzat és important per a les corporacions a l’hora de rebre més o menys ingressos de les transferències de Govern. L’executiu es refia del registre comunal sempre que aquest no variï de les dades que presenta el departament d’Estadística en un 5%. “Si això passa, Govern fa els càlculs amb les xifres d’Estadística, però per regla general la informació que val és la nostra”, va defensar. A la Massana hi ha més de 1.300 persones de diferència entre l’estimació de l’organisme públic, 9.628, i les dades registrades al cens, 10.948, una realitat que ha provocat l’enuig de més d’un cònsol. “És un tema que hem tractat a les reunions. Estadística fa unes estimacions sobre la base de les probabilitats però les competències d’elaboració tant del cens electoral com del registre són dels comuns, per això a vegades hi ha aquestes discrepàncies”. El cònsol no es va pronunciar sobre la idoneïtat del sistema emprat pel departament però sí que va reiterar la importància de poder saber exactament el nombre de persones que viuen a cada parròquia. “El nostre objectiu és tenir el cens de població el més fiable possible, per això vam dissenyar una operativa de seguiment i notificació basada en un històric de tres anys consecutius. Només així podrem ser plenament conscients de la gent que som”, va destacar.

Finalment, Baró va recordar que posen “el departament de Ciutadania a disposició de les persones que vulguin acreditar-se i no perdre la residència”.

EL PLA DE DINAMITZACIÓ LOCAL COSTARÀ 23.500 EUROS

La corporació també va notificar l’adjudicació del pla de desenvolupament local comercial i turístic a l’empresa Focalizza, SL, per un valor de 23.500 euros. La companyia catalana tindrà ara quatre mesos per redactar un projecte que “doni continuïtat al que ja existia però que sigui capaç d’aportar una visió nova del que podríem necessitar”, va comentar Baró. El cònsol va reconèixer que “la Massana ha evolucionat i necessitem donar resposta a demandes que abans no hi eren”.

tracking