Estadística

Menys transferències per a quatre parròquies per tenir censos inflats

Canillo, Encamp, la Massana i Sant Julià de Lòria rebrien menys diners per estar un 5% per sobre de la població estimada

Menys transferències per a quatre parròquies per tenir censos inflatsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tenir el cens inflat pot repercutir negativament en almenys quatre parròquies quan es faci el primer repartiment de diners per part de Govern seguint les directrius de la nova Llei de transferències comunals. Canillo, Encamp, la Massana i Sant Julià de Lòria estan, segons les dades de població a tancament de l’any 2017, per sobre del 5% del cens estimat per l’executiu. El text, ja aprovat pel Consell General i del qual el Tribunal Constitucional està estudiant si vulnera algun dret fonamentals, assenyala que una part de les transferències es repartirà en funció de la població de cada una d’aquestes parròquies.

Dels 55 milions d’euros que l’executiu transferirà als comuns, 44 estan dins del capítol dels recursos d’imputació general. Un 26% d’aquests 44 milions, poc més d’11, són els que s’han de repartir entre les set parròquies segons la població.

La llei indica que s’utilitzarà la població registrada, és a dir, el cens dels comuns, per fer el calcul dels diners que correspon a cada una de les set parròquies. Però en cas que la població registrada de cada parròquia iguali o superi en un 5% l’estimada pel Govern, la dada que s’utilitzarà per calcular la transferència serà la de l’executiu. Al ser inferior a la registrada, el comú que ho incompleixi rebrà menys diners dels previstos inicialment.

El comú que ho té més complicat per apropar-se a la població estimada és el de Canillo. Les dades que el departament d’Estadística va fer públiques dilluns passat deixen aquesta parròquia molt lluny del llindar del 5%. Canillo tenia censats a final de l’any passat 4.678 ciutadans, un 19,1% més de les 3.928 que l’executiu estima que hi resideixen.

Tampoc ho tindrà fàcil la Massana, amb una població registrada de 10.948 habitants. La desviació respecte el cens que l’executiu considera correcte és del 13,7%, ja que estima que la parròquia compta amb 9.628 ciutadans. Encamp viu una situació similar a la de la Massana. Es desvia un 12,7% respecte la xifra del Govern. El cens és de 12.721 persones i la població estimada es queda en 11.920.

Sant Julià de Lòria està més a prop de resoldre la situació. El seu cens és només un 7,9% superior a l’estimat. Ha registrat 9.712 habitants respecte els 9.001 que ha calculat l’executiu.

La capital, la més complidora

Tres parròquies estan per sota del 5% i poden rebre els diners segons el seu cens. Andorra la Vella, amb una desviació del 2,5%, és la que més a prop està de les xifres estimades. Té 22.555 persones censades per les 22.001 que calcula l’executiu. Ordino està un 3,3% per sobre (4.828 registrats per 4.675 estimats) i Escaldes- Engordany un 3,5% (14.767 regitrats per 14.271 estimats).

tracking