El comú invertirà 2 milions d'euros el 2018 en la separativa d'aigües

Els treballs començaran al carrer Santa Anna, a principis d’any, i seguiran amb els del carrer Fiter i Rossell

El comú invertirà 2 milions d'euros el 2018 en la separativa d'aigües

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La corporació segueix treballant en la millora de la xarxa de separativa d’aigües per arribar al compromís adquirit amb el Govern que el 2020 totes les parròquies hagin separat les canalitzacions d’aigües residuals de les pluvials, i per això preveu invertir gairebé dos milions d’euros el pròxim any. En aquest sentit, a la sessió del consell de comú que es va celebrar ahir va aprovar l’adjudicació d’aquests treballs que es faran als carrers Santa Anna i Fiter i Rossell. El cònsol menor, Marc Calvet, va explicar que les obres de Santa Anna estan pressupostades en 422.514 euros, dels quals la corporació n’assumirà la major part (373.419 euros) però també hi col·laborarà Feda, amb 30.677 euros, i Capesa amb 18.418 euros, i duraran deu setmanes. Per evitar entorpir El Pessebre Vivent, que se celebrarà els dies 16 i 17, la majoria ha decidit que les obres comencin un cop passades les festes de Nadal.

El cònsol menor va comentar que l’afectació al trànsit serà “mínima” perquè ja han estudiat que desviar els cotxes cap a l’avinguda Copríncep De Gaulle “no és problemàtic”. A més, el comú aprofitarà per renovar els serveis públics i col·locar una nova voravia “similar a la de Vivand”.

Els treballs al carrer Fiter i Rossell es faran també el 2018 i la corporació preveu que tingui un cost d’1,2 milions d’euros, ja que “és un dels trams on hi ha més connexions”. Un cop realitzats aquests treballs, Escaldes haurà renovat el 80% de la seva xarxa de separativa d’aigües i des que van començar l’any 2004 “hem invertit 12 milions d’euros i ens quedaran els trams de Can Diumenge i d’Engolasters per complir amb el compromís del 2020”.

La consellera de Finances i Compres, Núria Sánchez, va ser la responsable de presentar el tancament econòmic a 30 de setembre. Segons va informar, la despesa prevista d’inversió enguany és d’11,6 milions d’euros i ja s’han executat gairebé 10. L’endeutament està al 84% del màxim permès, 20,4 milions. La consellera va recordar que el comú té un pressupost anual de 34 milions d’euros i que fa sis anys era de només 19, i segons ella, les finances comunals “són espectaculars”, situació que va alegrar força els consellers de la minoria.

Picabaralla amb la minoria

L’anunci dels treballs a Fiter i Rossell no va agradar a la minoria, que no va dubtar a carregar contra la cònsol major, Trini Marín, per la manca d’informació. Els consellers del partit liberal i del PS, Marc Magallón i Cèlia Vendrell, van coincidir a afirmar que amb l’actual sistema electoral ells són “simples floreros”, i que no és la primera vegada que la majoria no els dona tota la informació que demanen. Marín, visiblement ofesa, va contestar afirmant que sí que els manté informats i que les seves protestes responen a interessos electorals. “M’ha sorprès molt i em fa ràbia perquè no és veritat. Queden dos anys per a les eleccions, però veig que alguns partits ja estan escalfant motors”, replicava.

El Superior torna al TC la mútua dels urbans

La majoria va informar de l’aute que va publicar el Tribunal Superior la setmana passada i que obre una incidència d’inconstitucionalitat sobre l’article 36 de la Llei dels agents de circulació a partir de tres punts; el lliure dret d’associació, l’accés a la salut, i la igualtat dels treballadors per part dels poders públics. El cas torna per tant al TC, que serà l’última instància i qui prengui la decisió definitiva sobre el conflicte que manté el comú amb els seus agents.

La polèmica va començar quan el 2005 es va aprovar aquesta llei que instava el comú a guardar una complementària per finançar la baixa per accident laboral dels treballadors. La mateixa llei establia dos mecanismes per fer-ho, o bé ho pagava el comú, o bé la corporació creava una mútua en la qual ingressaria l’1,5% de la nòmina dels agents fins a un màxim de 36.000 euros, i va optar per aquesta via. Ells no ho van acceptar i van portar el cas a la Batllia, després va passar al Superior, que va donar la raó al comú, un recurs va fer que el TC els la donés als agents i ara el Superior la remet de nou al TC.

tracking