La Massana

El comú coincideix amb Govern per construir l'estació a l'Aldosa

David Baró es basa en els informes de l’executiu que certifiquen que la construcció de la instal·lació no tindrà “cap afectació”

El comú coincideix amb Govern per construir l'estació a l'AldosaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de la Massana també veu amb bons ulls la instal·lació de l’estació transformadora (ETR) a la localitat de l’Aldosa. El cònsol major de la parròquia, David Baró, es basa en els informes emesos pel Govern, que certifiquen que no hi haurà cap impacte per a la salut dels veïns que viuran al costat de la futura infraestructura elèctrica. Tot i això, Baró va manifestar ahir, després de la sessió del consell de comú de la Massana, que “el neguit dels veïns sempre s’ha entès des dels inicis”, i alhora demana a l’executiu que doni tota la informació sobre l’aixecament de l’ETR per mitigar les preocupacions que tenen els ciutadans de l’Aldosa.

Baró va dir que l’acord per cedir els terrenys per a aixecar la instal·lació elèctrica són vigents des de l’any 1991, però davant de les preocupacions dels ciutadans de l’Aldosa, va demanar al Govern que “faci un esforç per transmetre la màxima informació – i fer-la pública– sobre què és el que pot generar l’ETR, que no té cap afectació, que ho expliquin per apaivagar aquest neguit que és tan latent en aquests moments”. Amb tot, el cònsol major de la Massana va admetre que és “lògic que davant d’una instal·lació d’aquest tipus hi pugui haver por”, però alhora va considerar que l’executiu i FEDA han donat resposta a partir de “fets demostrables i provats com són els informes o les evidències científiques”.

Baró també es va basar en els informes del Govern, que conclouen que el nivell d’emissions electromagnètiques serà de 0,1 microtesles, mentre que el límit establert per garantir la seguretat i la salut de les persones és de 100 microtesles. Aquesta dada, però, segueix sense tranquil·litzar els membres de la plataforma veïnal de l’Aldosa.

Reunió amb el govern

El comú de la Massana serà present avui a la reunió que mantindran la plataforma contra la construcció de l’estació transformadora amb la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

Baró va recordar al mateix temps que el comú de la Massana s’ha mostrat comprensiu amb les possibles afectacions que la futura instal·lació podria comportar per als veïns de l’Aldosa, i que per això es van posar en contacte amb el Govern, per demanar que es fessin reunions entre les diferents parts i per “donar les màximes garanties” als ciutadans. “Quan hi ha un neguit penso que la missió del comú i de les administracions és donar el màxim de garanties als nostres ciutadans”, explicava Baró, que va recordar que el projecte està previst des de l’any 1991 i que la instal·lació de l’ETR ja es preveia en el pla d’ordenació urbanística parroquial (POUP) de l’any 2004. “Ara FEDA necessita construir l’equipament, perquè si no hi podria haver problemes de subministrament elèctric”, va advertir Baró.

Amb tot, el cònsol massanenc va explicar que l’ens comunal és partidari que la instal·lació que preveu aixecar FEDA als terrenys de l’Aldosa sigui “integrada” a l’entorn i que tingui poc impacte paisatgístic. És per això que Baró demana que l’edifici no tingui un disseny “industrial”, sinó que tingui una forma de “xalet”. “Des de l’exterior no es percebrà en cap moment que estem davant d’una instal·lació ETR”, va assegurar Baró, que va posar com a exemple la instal·lació ETR que es va aixecar a la Margineda.

“Un projecte global”

Per la seva banda, la cònsol menor d’Ordino, Gemma Riba, va opinar també ahir en declaracions al Diari sobre el fet que la subestació de l’Aldosa estigui pensada per garantir el subministrament elèctric tant a la par­ròquia de la Massana com a la d’Ordino, tal com ha apuntat durant aquesta setmana l’executiu. “Aquest és un projecte i una política global que és –i ha de ser– de FEDA, però sí que podem dir que tot el que sigui favorable a mantenir l’electricitat a nivell de parròquia, és important”, va comentar Riba. La cònsol menor ordinenca també va mostrar-se convençuda que “FEDA ha fet el seu treball, els seus informes, per assegurar que això no tingui incidències a nivell de salut”.

EL COMÚ PREVEU TANCAR EL 2017 AMB UN SUPERÀVIT D'1,4 MILIONS D'EUROS

El comú de la Massana va presentar ahir la liquidació provisional de comptes a 30 de juny del 2017 amb un dèficit provisional de 635.000 euros. Això es deu al pagament de 2,4 milions d’euros a EMAP per fer front a una part de les inversions previstes al pla estratègic. L’operació es va finançar el passat mes d’abril i es va fer efectiva a través de l’excedent de tresoreria, que ara és de 3,2 milions d’euros, i no via endeutament. Els 2,4 milions destinats a EMAP computen en la liquidació del primer semestre com a despesa, tot i que la projecció per al tancament de l’exercici 2017 –una vegada es faci l’ajustament– és que els ingressos superin les despeses, cosa que suposarà un superàvit d’1,4 milions d’euros per l’increment dels ingressos del comú, sobretot gràcies a l’impost sobre transmissions patrimonials (ITP). El comú preveu reduir el nivell d’endeutament fins als 11 milions d’euros, que l’any passat es va situar en els 13 milions. També es va aprovar la reforma, a través de crèdit, de les escales de la plaça de l’església, de la façana del poliesportiu de l’Aldosa, de la xarxa d’aigua potable i la millora de l’empedrat de les façanes de l’edifici els Prunyoners.

tracking