Viladomat assegura sobre el futur de Nevasa que està “tot dat i beneït”

El responsable de Pas de la Casa-Grau Roig evita entrar en detalls sobre la qüestió, però reitera que la decisió està presa “i no n’hi ha cap altra”

Viladomat assegura sobre el futur de Nevasa que està “tot dat i beneït”SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’accionista majoritari de Saetde, Joan Viladomat, va reiterar ahir, només tres dies abans de l’assemblea extraordinària de Nevasa, que dilluns “es posarà” sobre el paper “la dissolució de Grandvalira”. Viladomat –que va assistir a la inauguració del refugi guardat de l’Illa, del qual Saetde en té adjudicada la gestió– va afirmar que els últims dies “no ha canviat res” i que “està tot dat i beneït”.

Etiquetes:

El responsable de Pas de la Casa-Grau Roig va preferir no tornar a entrar en detall sobre el trencament amb Ensisa, malgrat que se’l va poder veure parlant distesament amb el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i d’altres autoritats, com el cònsol d’Encamp. “Avui Grandvalira no toca. No n’hem parlat, no”, va dir, també respecte a la nova carta de la Federació Internacional d’Esquí (FIS), de la qual va limitar-se a indicar que “és més del mateix”. Preguntat per la missiva i per si, sense la plataforma, s’hagués pogut plantejar celebrar les finals de la Copa del Món al Tarter, Viladomat va ironitzar: “Qui no sàpiga anglès, que es busqui un amic i que l’hi expliqui.”

Amb tot, Joan Viladomat va valorar que el probable trencament de Grandvalira “és un tema molt seriós” que afecta “Saetde i Ensisa”, però també “el país, les parròquies, els hotelers i el turisme”. Ara bé, va insistir: “Hem pres aquesta decisió i no n’hi ha una altra.” Pel que fa al seu convenciment que la dissolució de Grandvalira ha de ser un procés sense dilacions, va argumentar que cal gestionar la separació “com els matrimonis, de manera educada i que els nens pateixin el mínim”. Així, i quant a l’acord d’intencions amb el comú d’Encamp i els propers reptes amb què ha de treballar Saetde, Viladomat va limitar-se a dir que “ara toca el refugi de l’Illa”. Al respecte, va indicar que “Andorra s’està orientant una mica cap a l’estiu” i que Saetde “vol ser protagonista” d’aquesta aposta. Propostes com la del refugi de l’Illa i l’equip de guies de muntanya amb base a Grau Roig, va sostenir, “són un actiu”.

REPORTATGE

Autosuficiència en alçada

2.500 metres d’alçada i amb l’alè pres per l’impressionant paisatge de la Vall del Madriu, els caminants i excursionistes que vulguin conèixer Andorra per les seves muntanyes, poden acostar-se ja al nou refugi guardat de l’Illa. La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va inaugurar ahir l’equipament, que compta amb unes 500 reserves per aquest estiu. El refugi completa la xarxa de refugis guardats d’Andorra (n’hi ha quatre) que aquesta temporada es comença a promoure amb la ruta Coronallacs. Calvó va dir que és una aposta per desestacionalitzar el turisme, ja que atraurà amants de l’alta muntanya tot l’any. A les habitacions i espais comuns de l’Illa, amb parets de fusta i la vista espectacular de les muntanyes i els llacs, s’ha procurat reduir al màxim el consum d’energia, amb aïllaments i l’aprofitament de la llum, i plaques solars i fotovoltaiques. Elisabet Faura i Lluís Ginjaume, arquitectes del projecte, van explicar que s’ha apostat per “l’autosuficiència energètica”. Un aspecte lloat per Calvó: “l’edifici s’autoabasteix per si mateix i és un exemple a seguir al país”.

La ministra va dir que el Govern vol “donar a conèixer el potencial de l’energia fotovoltaica”, i que “el model és exportable en zones urbanes”. El nou refugi es col·loca a sobre de l’edifici existent recolzant-se sobre els seus murs de pedra i les encavallades de fusta de l’estructura aprofiten l’alçada per repartir les elevades càrregues de neu de l’hivern. Ahir, per la seva inauguració, els assistents van arribar-hi a peu –va ser el cas dels ministres i els cònsols presents– o bé en helicòpter. La ministra va dir que s’estudiarà la creació d’un cinquè refugi a la zona sud d’Andorra.

tracking