El Govern planteja crear la figura d'una observador extern per a les meses electorals

Els comuns veuen bé la proposta però consideren imprescindible la presència dels representants polítics a les meses electorals

El Govern planteja als comuns la figura d'una observador extern per a les meses electoralsANA / M. B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern està treballant en la modificació de la Llei electoral, i s'ha plantejat, entre altres qüestions, la possibilitat de crear la figura d'un observador a les meses electorals que no tingui cap relació amb la política, i que es faci càrrec de controlar el bon funcionament de la seva mesa. El secretari de l'executiu, Jordi Casadevall, ha intervingut avui a la reunió de cònsols celebrada a Sant Julià de Lòria per explicar la iniciativa, que els comuns han rebut amb bons ulls.

El cònsol major de Sant Julià, Josep Miquel Vila, ha explicat que veuen convenient que el control de les eleccions s'ampliï a la ciutadania, tot i que considera imprescindible la presència dels representants polítics a les meses electorals, i no contempla la possibilitat que es treguin.

Una altra de les modificacions que ha plantejat el Govern, i que els cònsols esperen que es tiri endavant, és la creació d'un vot en braille perquè les persones invidents puguin votar sense cap dificultat.

D'una altra banda, els comuns han informat que els propers 25 i 26 d'abril un grup de membres del Consell d'Europa visitaran Andorra per avaluar el compliment de la Carta Europea d'Autonomia Local, i el cònsol major de Sant Julià està convençut que s'acompleix.

Vila ha explicat que una de les línies més importants del Consell d'Europa és la de preservar l'autonomia dels poders locals, i s'entén que “quan un país la preserva, el seu sistema és més democràtic perquè respecta els altres poders més petits”.

També s'ha informat de la previsió de celebrar un Consell d'Infants conjunt en què participaran tots els membres dels diferents comuns per donar visibilitat a aquest òrgan. Està previst que se celebri durant el mes d'octubre a Sant Julià de Lòria.

Més presència policial per evitar aldarulls durant les festes majors

Els cònsols han parlat també sobre la prevenció i control d'aldarulls amb motiu de la celebració de les festes majors, i han acordat que seguiran els criteris de Govern perquè és qui preserva l'ordre públic. En aquest sentit, Vila, ha explicat que entre els comuns hi ha diferències d'opinions pel que fa a la presència policial als carrers, però faran una petició conjunta perquè “ens agradaria que la tasca de la policia sigui encara més insistent”.

Pel que fa a la possibilitat d'acordar una hora per a la finalització dels actes de les festes majors, tal com se'n va parlar en la reunió de cònsols del mes passat, avui Vila ha dit que cada comú farà el que consideri.

tracking