Presenten tres projectes per fer edificis d'habitatges a la capital

Conxita Marsol destaca que revifa l’activitat i que el comú espera incrementar els ingressos per les noves construccions

Presenten tres projectes per fer edificis d'habitatges a la capitalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’activitat econòmica a Andorra la Vella es recupera. És la impressió que té la cònsol major per les operacions immobiliàries que es comencen a detectar. Conxita Marsol assegura que “hi ha moviment, hi ha moltes consultes, s’han venut terrenys, s’han presentat projectes i som optimistes”. Detalla que la corporació ja té constància de l’impuls que s’està donant per aixecar “edificis d’habitatges” que assegura que es faran a les zones centrals de la par­ròquia, ja que estan localitzats “a l’avinguda Tarragona, a la Baixada del Molí i a Prat de la Creu”, en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio. La cònsol puntualitza que en “moltes obres encara no hi ha els projectes entrats definitivament però veus consultes, alineacions, i això et dona el convenciment que hi haurà ingressos en aquest sentit a Andorra la Vella almenys aquest any”.

Etiquetes:

Marsol espera que remunti la construcció quan el comú aprovi la revisió del pla d’urbanisme en marxa, perquè s’atendran moltes de les peticions plantejades pels privats per facilitar que es puguin tirar endavant projectes. Asse­nyala que l’exposició del pla ha motivat 65 al·legacions, de les quals ja se n’han resolt 40, i la resta espera que es tanquin els propers dies “i la majoria seran favorables, perquè la voluntat del comú és ser facilitador i s’han fet reunions amb els afectats i moltes coses són coherents i de sentit comú i, per tant, es faran”. Entre els canvis demanats i que s’atendran esmenta la mandatària comunal “fer més petites algunes unitats d’actuació, modificar-les, tallar-les per les propietats. Són qüestions que no afecten gaire i n’acceptarem perquè ja es veia a venir que són necessitats que existeixen, i això farà que hi hagi una dinamització i molts propietaris prenguin decisions”.

MENYS DINERS PER LA CESSIÓ

Una de les modificacions que més impacte tindrà, segons preveu Marsol, és la de la cessió econòmica. “El percentatge de cessió a la publicació del pla es manté en el 15% i ara que farem l’aprovació provisional segurament en el proper consell de comú hi haurà un canvi, serà un dels temes sobre els quals es prendrà una decisió i penso que anirà a la baixa”, afirma. La cònsol considera que es reconduirà una situació que ara paralitza projectes pel que s’ha de pagar i destaca que “hi ha hagut al·legacions en aquest sentit perquè a la zona urbana quan parlem del 15% de cessió econòmica realment de seguida són un o dos milions d’euros, i amb això estem limitant molt que els propietaris puguin construir”. Una situació que afirma que no es dona en molts països on no hi ha pràcticament cessió en zona urbana, “i per tant és important que el que faci el comú sigui generar que es facin edificis, hi ha necessitat de fer-ne i potser abaixar una mica la cessió”.

Conxita Marsol augura que el nou pla d’urbanisme s’aprovi a final de juny “perquè no podem esperar, ara hi ha una mica de moviment i hem d’aprofitar-lo”. El procés passa per fer l’aprovació provisional al comú a principi d’abril per passar-lo a la CTU, que la cònsol confia que no plantejarà problemes “perquè no hi ha canvis importants”. I és que precisa que no hi ha gaire marge per fer modificacions perquè “la zona urbana ja està molt consolidada i la part urbanitzable, tota Santa Coloma i l’obac, on hi havia unitats d’actuació molt grans i s’han dividit una mica”, i hi afegeix que totes les cessions no s’han marcat “i es negociaran en funció de les necessitats que hi hagi quan el propietari vulgui executar la unitat, perquè ara tot el que és urbanitzable està aturat en espera del nou pla”.

DUBTES DE L'ESPAI MULTIFUNCIONAL

Andorra la Vella ha presentat a l’executiu diversos terrenys per ubicar l’espai multifuncional, però la cònsol admet que “no sé si finalment el Govern el farà o no”, en tot cas, el comú fa poc ha presentat tres opcions més al ministre de Turisme. Marsol remarca que serà difícil que es pugui fer “al centre perquè és molt gran” i indica que a Terra Vella hi ha 6.000 metres disponibles per a cessions al comú, “però és complicat perquè hi ha un vial per sobre però també està sobre la taula”, i ressalta que on hi ha més espais és a Santa Coloma.

tracking