Andorra la Vella

La Casa de les Monges es buida per l'enderroc

La demolició, pressupostada per enguany i que anirà a càrrec del ministeri d’Ordenament Territorial, encara no se sap quan s’executarà

La Casa de les Monges es buida per l'enderrocFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pressupost del Govern per a aquest any preveu una partida de 120.000 euros per enderrocar la Casa de les Monges, també coneguda com a Casa del Benefici, si bé encara no s’ha concretat la data de la demolició. No obstant això, des del Consell General ja s’ha començat a treballar per tal que l’immoble estigui a punt el dia que el ministeri d’Ordenament Territorial decideixi tirar endavant l’obra. Segons va explicar la sotssíndica, Mònica Bonell, després que el 2011 els grups parlamentaris i les comissions legislatives abandonessin l’espai, es va buidar tot excepte la part del cap de casa. Així doncs, des de fa unes setmanes s’han començat a extreure els mobles i objectes que hi quedaven per tal que el dia que s’hagi d’ensorrar ja no quedi res de valor a dintre. “S’està deixant tot a punt perquè en breu ens hem de reunir amb el ministeri perquè l’enderroc es farà aquest any”, va indicar Bonell.

En paral·lel, s’ha començat a mantenir contactes amb el comú per tal de definir el projecte que ha de permetre adequar el nou espai. “Hem parlat amb ells perquè quan l’edifici ja estigui ender­rocat ja estigui clar el que s’hi vol fer”, va apuntar la sotssíndica. En aquest sentit, el cònsol menor d’Andorra la Vella, Marc Pons, va explicar que “ja hi estem treballant”.

Concurs d’idees

Fins ara s’havia apuntat la possibilitat que la zona es pogués reconvertir en una gran plaça que permetés acollir diverses propostes lúdiques com ara concerts. La idea que s’ha posat sobre la taula –de fet és una de les que es tindrà en compte– preveia eliminar els desnivells que hi ha actualment, fer-la més uniforme i completar-la amb un espai arbrat. Però segons el cònsol encara no hi ha res definit. “Estem treballant per poder fer un concurs d’idees i definir un projecte ben fet”, va explicar, afegint que “la idea és embellir l’espai, que quedi ben comunicat i sobretot posar en valor el patrimoni arquitectònic que tenim al centre històric”.

Ara bé, va deixar clar que s’hi faci el que s’hi faci “s’ha de consensuar amb la propietat, que és el Consell General”. Per ara, “no hi ha res en ferm, s’estan fent estudis i recollint idees” per trobar el projecte més adequat.

L’enderroc de la Casa de les Monges i la reordenació dels entorns de la Casa de la Vall és un dels projectes que fa anys que s’ar­rossega a la capital i que ara, en bona part, s’ha pogut desencallar gràcies al pla de protecció de l’urbanisme del centre històric que va aprovar el comú durant el mandat passat. L’objectiu de tot plegat és poder dinamitzar encara més aquesta zona i acabar amb els problemes que actualment genera l’immoble als veïns a causa del deteriorament de les canonades d’aigua pluvial.

Ara bé, la reordenació d’aquests espais no és l’únic projecte que ha de contribuir a donar més vida al nucli antic de la capital. El Govern també ha previst per a enguany la construcció d’una passarel·la entre la plaça del Poble i la part posterior del Consell General. Es tracta d’una infraestructura que ja es preveia en el projecte inicial de la nova seu parlamentària i que es considera que servirà per impulsar tant la part alta de l’avinguda Meritxell com el centre històric. I és que un cop es disposi de la passarel·la es podrà fer una mena de circuit tancat per anar d’una banda a l’altra.

El Govern va anunciar al comú d’Andorra la Vella en una reunió el passat mes de febrer que s’havia previst la partida per desencallar els dos projectes. Tant l’ender­roc de la Casa de les Monges com la construcció de la passarel·la. Unes obres que assumirà de manera íntegra l’executiu. Cal tenir present que un cop s’hagi acabat la passarel·la, ja quedarà del tot completada l’obra prevista en el projecte inicial de construcció del nou Consell.

tracking