El comú redueix el deute de 3,1 milions i baixa fins als 27, 2

La corporació tanca els comptes de l’exercici amb un superàvit d’1,5 milions

48167.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segons van exposar els auditors de la corporació, aquest darrer any, el deute s’ha reduït en 3,1 milions, i ha passat dels 30,3 milions del 2014 als 27,2 del 2015. Això també ha fet que el comú passi del 126% al 115% del sostre màxim del 200% previst per la llei. En aquest sentit, es va remarcar que en els darrers quatre anys s’ha aconseguit rebaixar el deute de 12 milions d’euros. D’altra banda, la corporació ha liquidat un total de 25,9 milions de despeses i 27,4 milions d’ingressos, i pel que fa a les inversions, el 2015 van ser de 4,4 milions, mentre que les globals del mandat ascendeixen a 6,6 milions. Precisament, el conseller de la minoria del Partit Socialdemòcrata, Joan Sans, va assenyalar “les inversions es van fer al final del mandat” i va afegir que “les dades són el resultat d’una activitat de 4 anys mancada de línia estratègica clara que ha concentrat l’activitat el darrer any de mandat i a les portes d’unes eleccions”. El cònsol major, Jordi Torres, va destacar el fet que s’ha pogut complir amb el principi de suficiència ja que les despeses cor­rents són inferiors als ingressos corrents. “Era un dels objectius de l’anterior mandat i l’hem complert. Ara el comú es troba sanejat i això ens permetrà invertir molt més”, va indicar, assegurant que “en l’àmbit financer anem en la bona línia i hem de continuar amb aquestes dades”.

LiberalsDe la seva banda, el conseller de Liberals d’Andorra, Jordi Troguet, va remarcar que “hem vist que han baixat una mica els ingressos de Saetde i s’han mantingut els de Sercensa”, i va afegir que en l’àmbit pressupostari “tenim un pressupost de contenció i, per tant, no podem dir gran cosa”. En la sessió de consell de comú celebrada ahir també es va informar que la corporació haurà d’aportar uns dos milions d’euros a la societat Funitel per tal de fer front al dèficit que genera cada any el Funicamp. Torres va explicar que la voluntat del comú segueix sent que Saetde assumís completament la gestió del giny, de manera que el comú només hauria de fer-se càrrec del préstec. “Sabem que això és complicat perquè és un giny deficitari, però estan disposats a negociar el contracte”, va indicar. Així, en l’acord d’intencions signat amb la societat el cònsol va assegurar que ja es contempla una reducció del 10% dels 1,2 milions que ha de pagar anualment el comú a Saetde pel contracte de gestió. En el ple celebrat ahir també es van nomenar el capità, l’aner i el desaner del sometent així com els representants del comú al consell d’administració. Una qüestió, aquesta darrera, que també va generar tensió entre majoria i oposició ja que la minoria tan sols va poder nomenar un membre dels quatre que es renovaven. El PS va cedir a Liberals l’elecció del representant però arrencant el compromís de la majoria que podrien decidir un membre d’aquí a dos anys en la propera renovació.

L'OPOSICIÓ QÜESTIONA LA POLÍTICA DE RECURSOS HUMANS

Els consellers de la minoria comunal, tant els del PS com els de Liberals d’Andorra es van mostrar molt crítics ahir amb la política de personal que segueix l’equip de govern de DA, una qüestió que va generar una llarga picabaralla entre les dues parts. D’una banda, els membres de la minoria van qüestionar la contractació d’una empresa externa perquè s’encarregui del procés de selecció d’un responsable per al departament de Recursos Humans, així com que s’hagi optat també per algú extern per pilotar el departament d’Obres. En aquest cas Jordi Troguet va posar en dubte la legalitat de la contractació, ja que es considera que exerceix de cap del departament i per tant hauria de ser un funcionari. Des de la majoria, però, es va argumentar que es tracta d’un assessor i no d’un cap de departament. D’altra banda, des de la minoria també es va criticar que l’equip de govern no aposti per la mobilitat interna. El cònsol va argumentar que primer es vol tenir enllestit l’estudi que ha de determinar quin ha de ser l’organigrama del comú, però el conseller del PS, Pere Marsenyach, va assegurar que l’estudi arriba amb retard. “Porten quatre anys al comú, és una presa de pèl que diguin que ho han de fer ara”, va dir.

48167.jpg

tracking