Escaldes tanca l’exercici 2015 amb un superàvit de 2,9 milions i el deute queda en 25

Per primera vegada es compleix el principi de suficiència i les despeses corrents es poden sufragar amb els ingressos corrents

48144.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segons va donar a conèixer la consellera de Finances de la corporació, Núria Gómez, l’exercici passat es va cloure amb un superàvit de 2,9 milions d’euros, després d’haver liquidat 22,7 milions d’ingressos (1,1 milions més dels previstos) i 19,8 milions de despeses (s’ha executat el 88,9% del previst i amb les polítiques de racionalització s’ha aconseguit un estalvi d’1,3 milions). Gómez va remarcar, fent balanç del mandat, que “vam iniciar-lo amb un context econòmic molt desfavorable però avui hem tancat uns comptes sanejats i equilibrats”. A més, va destacar que “gràcies als esforços i al repunt dels ingressos han permès augmentar la capacitat d’inversió”. En aquest sentit, els darrers quatre anys la corporació ha destinat 7,5 milions a inversió, 3,5 dels quals s’han gastat el 2015. Pel que fa a l’endeutament, s’ha passat dels 34,8 milions del 2011 als 25,8 milions actuals, que situen la corporació a un 65% del màxim previst per la llei. Gómez també va posar en relleu el fet que per primera vegada en tot el mandat s’ha aconseguit complir amb el principi de suficiència, és a dir, les despeses cor­rents es poden sufragar amb els ingressos corrents. “Estem satisfets d’haver pogut tancat el mandat complint amb aquest principi”, va afirmar. Una qüestió que també va remarcar el conseller de la minoria de Liberals d’Andorra, Marc Magallón. “És una bona notícia i és el que qualsevol organisme o empresa hauria de poder fer per estar ben sanejada”, va manifestar, afegint que davant d’aquesta situació “totes les transferències del Govern es podran destinar a fer inversions”.

CrítiquesLa consellera del Partit Socialdemòcrata, Cèlia Vendrell, en canvi, va mostrar-se més crítica amb els números de la corporació. Considera que la gestió ha estat “massa austera” i en aquest sentit va indicar que no estan d’acord amb el fet que s’hagin aconseguit “petits estalvis” a costa de perjudicar “persones”, ja sigui per la congelació del sou dels treballadors o pel fet que alguns infants no han pogut anar a l’Illa de la Reunió i a Lalín. “S’hauria pogut reduir menys i aquests nens haurien pogut marxar”, va afirmar. També va rebutjar la política de contractacions d’eventuals. “No compartim que es doni feina a un eventual quan és un lloc de treball necessari”, va deixar clar. D’altra banda, des de la majoria es va destacar que el 2015 també es tanca, per tercer any consecutiu amb xifres positives respecte a l’obertura de negocis i clou amb la xifra més alta de negocis instal·lats a la parròquia amb 1.300. D’altra banda, Magallón va preguntar sobre els canvis en la llei de carreteres i va manifestar que “si no estem alerta potser als comuns se’ls carregarà de competències que no els toquen”. Amb tot, el cònsol menor, Marc Calvet, va deixar clar que per ara no hi ha canvis i que la qüestió es tractarà en la negociació que es farà amb el Govern.

CONCURS D'IDEES PER FER L'EMBELLIMENT DE L'AVINGUDA DEL FENER

El comú d’Escaldes té previst invertir uns 650.000 euros per tal de fer la separativa d’aigües a l’avinguda del Fener, una intervenció que també servirà per millorar els serveis de FEDA i Andor­ra Telecom que passen per la zona (en aquest cas el cost l’assumirien les companyies) i que la corporació també vol aprofitar per fer l’embelliment de l’avinguda. És per aquest motiu que ahir es va aprovar la convocatòria d’un concurs d’idees amb aquesta finalitat. El cònsol menor, Marc Calvet, va explicar que la remodelació es faria en dues parts. D’una banda, la fase subter­rània, que serviria per fer la separativa entre les aigües fecals i les pluvials, a més de tots els serveis annexos. I en segon lloc, es farà l’embelliment, amb el qual es buscarà que tant les voravies com l’enllumenat “tinguin un tractament similar al de l’avinguda Carlemany”. D’altra banda, des de la corporació també s’està treballant perquè al punt d’entrada a l’avinguda, que toca amb el carrer de la Unió, es pugui habilitar un nou aparcament i així treure la zona blava. Amb tot, Calvet va indicar que tot just s’han iniciat les negociacions i no està clar que finalment aquesta part del projecte pugui tirar endavant.

tracking