El comú aprova un pressupost "prudent i continuista" per al 2016

L'oposició s'asbtè i considera que les inversions haurien pogut ser superiors

47868.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dels 11,1 milions, se’n destinen 7.418.013,60 a les despeses corrents, 1.245.209 a les inversions i 2.465.319 als actius i passius financers. La consellera de Finances, Maria del Mar Coma, ha qualificat el pressupost de “prudent i continuista” i ha afegit que “hem invertit el que hem pogut, ja que hem de reduir la despesa”. Per primera vegada s’ha elaborat un marc pressupostari per als pròxims quatre anys (2016-2019) tal com preveu la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, més coneguda com la Regla d’or.

Les conselleres de la minoria s’han abstingut en l’aprovació del pressupost i el marc pressupostari i justament un dels arguments que ha exposat Eva Choy ha estat que les inversions podrien haver estat “superiors” i, a més, ha destacat que es destina “molta part” de les transferències del Govern per cobrir despeses del Comú. D’altra banda, la consellera Sandra Tudó, ha afegit que “no es preveu una disminució de l’endeutament de SECNOA”.

Per als pròxims quatre anys es preveu destinar 5,7 milions d’euros a inversions i, concretament per al 2016, s’ha pressupostat un total d’1.245.209 per aquesta partida, una xifra inferior a la de l’any passat, que se situava en 1.323.025 milions. Així, les inversions principals seran la remodelació de les escoles velles, a les quals s'hi destinarà aquest any 200.000 euros per acabar d’elaborar l’estudi i començar les obres. A més, també s’invertirà per reformar el Centre Esportiu d’Ordino (CEO), que inclourà obres a la teulada i als vestidors, i també es destinaran 227.000 euros per a les millores d’eficiència energètica. A més, es faran altres inversions als ponts del Mas d’en Soler i de les Moles.

En termes d’endeutament, es preveu que cada any hi hagi un retorn del deute del voltant d’un milió d’euros. Així, l’any 2019 el deute del Comú serà de 12,5 milions, que juntament amb l’endeutament de SECNOA, quedarà en 17,5 milions d’euros. L’endeutament que es rebaixa correspon al préstec que l’any 2008 es va sol·licitar a 25 anys d’un import de 24 milions d’euros. Durant aquest mandat, preveuen estar per sota del 180% del sostre d’endeutament, per així no haver d’aplicar la regla de la despesa corrent.

Pel que fa a la xifra d’ingressos, enguany és un 32% superior a la de l’any passat, ja que d’ençà que es va fer la modificació de la Llei de transferències ja no és obligatori destinar el 80% a inversions i el 20% a la despesa corrent. Per aquest motiu, Coma ha indicat que s’ha fet un pressupost “equilibrat”. D’aquesta manera, la consellera ha explicat que amb les transferències que els arriben del Govern “cobrim totes les despeses i l’altra part es destina a inversió i a l’endeutament”. Coma ha afegit que és un pressupost de contenció de la despesa però ha conclòs que “no s’ha exclòs cap servei comunal ni les aportacions a la societat SECNOA, que enguany es reserva la quantitat de 624.419 euros”.

Els cònsols es reuniran aviat amb la minoria per resoldre dubtes sobre els inversors d’Arcalís

Les conselleres de la minoria han fet constar en acta que després de les converses mantingudes amb els possibles inversors pel camp de neu d’Ordino-Arcalís han sorgit uns dubtes i es volen reunir amb els cònsols per aclarir algunes qüestions. Així, la consellera Sandra Tudó, ha indicat que van fer arribar als inversors la documentació necessària i després d’estudiar-la els han formulat algunes preguntes i per tal d’esvair dubtes “estem a la disposició de parlar amb els cònsols i poder continuar tirant endavant els projectes”. De la seva banda, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, ha assegurat que estan oberts a estudiar el que se’ls presenti i ha conclòs que “quan abans ens reunim millor”.

tracking