47729.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Set equips. Un per a cada parròquia. Una data: el 15 de juny. L’escenari: diferents espais de la parròquia d’Escaldes-Engordany, concentrats al Prat del Roure i al Centre Social i Recreatiu de Fiter i Rossell. I 13 proves esportives en les quals competir. Sumat tot plegat dóna com a resultat els primers Jocs esportius de la gent gran, una iniciativa del Comitè Olímpic, les associacions de gent gran, els set comuns i el Govern per promoure els hàbits de vida saludables i la connexió intergeneracional. Dues accions que es consideren importants de fomentar després de conèixer els resultats d’un estudi del CRES sobre els hàbits de vida de la gent gran. En aquest sentit es posava en relleu que el 79% dels enquestats (la mostra va ser de 753 persones) no practica esport o activitat física de manera regular. D’altra banda, també es detectava que encara hi ha fortes connotacions negatives respecte al col·lectiu, com ara estereotips vinculats a la improductivitat i el tradicionalisme. Així doncs, entre les recomanacions que es fan hi ha la importància de les activitats intergeneracionals per compartir experiències amb els més joves i trencar alguns d’aquests estereotips. Amb aquests objectius i partint del projecte Gent Gran Activa per al període 2013-2016, s’han organitzat els Jocs. I, precisament, en els preparatius hi participaran tant persones grans com alumnes de l’aula oberta de l’Escola andorrana, així com els tècnics de l’àrea Social dels comuns i el Govern i membres del COA. “La veritat és que la gent gran està entusiasmada, però diria que és perquè els fem participar en l’organització”, va destacar el vicepresident del COA, Jacint Risco, que hi va afegir que “com diu l’estudi del CRES tenen ganes de fer coses i els estem fent fer coses”.

La jornadaEls Jocs es desenvoluparan al llarg del 15 de juny. La cerimònia d’inauguració començarà a un quart de deu del matí i a partir de les deu començaran les proves, que s’allargaran fins a la una. En aquest primer torn, es faran els tornejos de billar, la gimnàstica, natació, golf i proves de destresa, marxa i orientació, tir amb arc i petanca. A la tarda, serà l’hora de mostrar la destresa en dominó, rummikub, la brisca, la botifarra, balls en línia i balls de saló. Risco va deixar la porta oberta que “si es torna a fer, potser es podrà fer en altres llocs, però de moment ho hem concentrat tot en un sol dia”. Les inscripcions s’obriran dimarts i hi haurà temps d’apuntar-s’hi fins al 20 de maig. Des de l’organització s’espera que es pugui arribar als 300 participants. “No és una competició, sinó anar-ho a passar bé. L’important és participar, moure’s i relacionar-se”, va destacar el vicepresident del COA. Un altre dels elements que asse­nyalava l’estudi del CRES és que algunes de les persones que deien no practicar de manera regular esport ho argumentaven per manca de recursos econòmics. En aquest sentit, des del COA es va voler destacar que la jornada també ha de servir per deixar clar que “tothom ha de tenir el dret a fer esport”. Precisament sobre aquesta qüestió la secretària d’Estat de Benestar, Ester Fenoll, va admetre que potser algunes persones desconeixen dels recursos que tenen a l’abast. I és que va garantir que tant des dels comuns com des de Govern es donen ajudes i exoneracions a aquelles persones que pateixen dificultats econòmiques. “La satisfacció de demandes és del 100%. Mai a ningú que s’hagi adreçat a nosaltres se li ha denegat”, va explicar Fenoll.

ACTIVITATS A LES CASES PAIRALS

L’enquesta del CRES indica que només un 14% dels enquestats utilitza les cases pairals, i és que entre molta gent hi ha la sensació que són llocs on no s’hi acabarien de trobar bé o que les activitats que s’hi ofereixen no els convencen. En aquest sentit, es recomanava potenciar la diversitat i oferta d’activitats que s’hi realitzen. No obstant això, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, va indicar que no percep que aquest sentiment es doni a la parròquia i va destacar que sempre es procura fer diferents activitats i s’anima tothom a participar-hi.

tracking